SE OGSÅ: |
ALT OM: |
- Alle spørsmål er ikke besvart ennå, men vi er et langt skritt videre. Jeg tror dette vil berolige småbarnsforeldre som har vært bekymret den siste tiden, sier helseminister Sylvia Brustad til NTB.
- Et stort gjennombrudd
Det var administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet som etter uker med uvisshet onsdag ettermiddag kunne fortelle at smittejegerne endelig hadde truffet blink.
- Vi har i dag fått informasjon fra Folkehelseinstituttet om at analyser viser at to prøver av Sognemorr har testet positivt på E.coli 103. Prøvene kommer fra pølse hentet fra anlegget i Sogndal.
- Dette er et stort gjennombrudd i saken, og viser klart at utbruddet kan knyttes til morrpølsene, sa Lystad på sin daglige pressekonferanse.
Jakten fortsetter
Siden mandag har Mattilsynet mistenkt at spekepølse fra Gildes datterselskap Terina i Sogndal har vært årsaken til E.coli-utbruddet, og funnene av bakterien bekrefter nå mistanken. Mattilsynet avblåser likevel på ingen måte jakten på bakterien, som har gjort 14 barn syke og krevd livet til ett av dem.
Ei pølse har over 50 ingredienser og Mattilsynet har ikke funnet hvilken av ingrediensene som er smittekilden. Det dreier seg blant annet om forskjellige typer fett, blod, forskjellig kjøtt, saltblandinger og krydder.
Mat- og landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) understreker også at det fortsatt gjenstår et omfattende arbeid for å finne selve kilden.
- Tilsynet vil fortsatt sette store ressurser inn på denne krevende oppgaven, sier statsråden, som likevel pustet lettet ut onsdag.
Sier unnskyld
Også Gilde-konsernsjefen Axel Krogvig mottok bakteriefunnet med lettelse, selv om smitten nå for første gang er påvist i de mistenkte Gilde-varene.
- Jeg er veldig lei meg for at Gilde Birkebeiner Sognemorr er årsak til E.coli-smitten, men samtidig lettet over at saken endelig ser ut til å være oppklart, sier Krogvig, som lover å følge opp de som er blitt syke og familiene deres.
Den opprinnelige mistanken mot kjøttdeig fra Gilde-slakteriet på Rudshøgda er kraftig svekket, men Mattilsynet frikjenner likevel ikke anlegget.
De aktuelle Gilde-pølsene Birkebeiner Fjellmorr, Gilde Birkebeiner Sognemorr og Gilde Haugpølse produsert i Sogndal er alle trukket fra markedet.
Anlegget i Sogndal er vasket og desinfisert, men ennå ikke blitt åpnet igjen.
Onsdag kveld samlet de nesten hundre ansatte seg til et møte om saken.
- Jeg ønsker å si unnskyld til de familiene som er blitt berørt. Anlegget er stengt inntil videre, og for meg som leder er det nå viktig å ivareta mine ansatte som er samlet på anlegget i kveld, sa administrerende direktør Odd Arne Dalsegg i Terina.
Internasjonal hjelp
Brustad og Riis-Johansen, som begge har fått kritikk de siste dagene, varsler nå en omfattende gjennomgang av hvordan mat- og helsemyndighetene har håndtert bakterieskandalen. Det er klart at internasjonale eksperter blir trukket inn.
Professor i hygiene og smittevern ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, mener imidlertid reformen som opprettet Mattilsynet i 2004 og privatiseringen av laboratoriene har ført til dårligere kontroll. Hun vil ha tilbake den kommunale kontrollen.
- Ved Giardia-utbruddet som skjedde i Bergen ble analyseprøvene sendt til det private laboratoriet AnalyCen i Østfold. Det tar lang tid når man ikke kan analysere prøvene på stedet, sier Andersen, sier professoren til NTB.
Riis-Johansen sier imidlertid at det er jobben som er gjort, ikke reformen, som skal evalueres.
- De to ting har selvsagt en sammenheng, men hovedoppgaven blir å finne ut hvordan det hele har fungert i praksis, sier Riis-Johansen.