NRK Meny
Normal

Stor jordmormangel - Jordmorforeningen krever endringer

Jordmorforeningen mener kommunene bør få ansvaret for å følge opp fødende etter at det ble kjent at det i store deler av landet er prekær mangel på jordmødre.

Jordmor
Foto: NRK

Jordmor Hilde Erlandsen i Jordmorforeningen sier det er enormt viktig med nok jordmødre.

– En god start på livet er svært viktig. Det gjør noe med tilknytning til barnet og opplevelsen av å bli foreldre. Så støtte i den nye livssituasjonen er enormt viktig, sier hun.

Halvparten mangler kommunejordmor

Hilde Erlandsen

Jordmor Hilde Erlandsen i Jordmorforeningen sier det er viktig at retningslinjene sier noe om hvem som har ansvaret for hjemmebesøk.

Foto: Petter Larsson / NRK

Leder i Norsk Sykepleierforbund i Østfold, Kari Brasetvik, sier at det er mangel på jordmødre over hele fjøla.

– Halvparten av landets kommuner har ikke kommunejordmor. Det er omtrent 60.000 gravide, nyfødte og barselkvinner som må dele på i underkant 300 jordmødre i kommunene i Norge.

I Østfold er det kun tre av 18 kommuner som oppfyller krav til etterkontroll. Erlandsen tror én av grunnene er at de ikke er avklart hvem som har ansvaret.

– Retningslinjene sier at familiene skal ha besøk en til tre dager etter at de er kommet hjem fra sykehuset av jordmor. Det som er vanskelig i denne saken, er at retningslinjene ikke oppgir hvem som har ansvaret for å gjøre det hjemmebesøket. Om det er spesialisthelsetjenesten, eller om det er kommunene.

Det er fortsatt stor mangel på jordmødre, og i Østfold er det kun tre kommuner som oppfyller Helsedirektoratets krav til jordmortjeneste.

Svært få kommuner har god nok Jordmor-tjeneste.

Skartlien enig med Jordmorforeningen

Inger-Lise Skartlien

Inger-Lise Skartlien er leder i KS i Østfold og er enig i at oppfølging av nyfødte bør ligge lokalt hos kommunene.

Foto: Petter Larsson / NRK

Jordmorforeningen mener at ansvaret for å følge opp nyfødte barn og deres foreldre må ligge lokalt i kommunene hos jordmor. Leder av kommunenes arbeidsgiver-, interesse- og medlemsorganisasjon (KS) i Østfold, Inger Lise Skartlien, er enig i dette.

– Mange bor langt unna sitt nærmeste sykehus. Jeg tror også det er viktig for kommunene å ha den linken til den fødende, barnet og familien, slik at vi kan drive med tidlig oppfølging. Det tror jeg er viktig, sier hun.

Men da må stillingskabalene i kommunen gå opp, mener hun.

– Jordmødrene må ha en jobb og leve av. Vi må jobbe for å få hele stillinger. Da tenker jeg at en satsing fra staten, fra regjeringshold, er viktig. Gi kommunen mer penger og si at de skal bruke den på jordmortjenesten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.

  • Tatt i 178 km/t i 90-sone

    Politiet har anmeldt og beslaglagt førerkortet til en sjåfør i 40-årene ved Hærland i Eidsberg. Politiet gjennomførte en snittmåling på E18 og føreren ble målt til 178 km/t i en 90-sone.