Hopp til innhold

Stor jordmormangel - Jordmorforeningen krever endringer

Jordmorforeningen mener kommunene bør få ansvaret for å følge opp fødende etter at det ble kjent at det i store deler av landet er prekær mangel på jordmødre.

Jordmor
Foto: NRK

Jordmor Hilde Erlandsen i Jordmorforeningen sier det er enormt viktig med nok jordmødre.

– En god start på livet er svært viktig. Det gjør noe med tilknytning til barnet og opplevelsen av å bli foreldre. Så støtte i den nye livssituasjonen er enormt viktig, sier hun.

Halvparten mangler kommunejordmor

Hilde Erlandsen

Jordmor Hilde Erlandsen i Jordmorforeningen sier det er viktig at retningslinjene sier noe om hvem som har ansvaret for hjemmebesøk.

Foto: Petter Larsson / NRK

Leder i Norsk Sykepleierforbund i Østfold, Kari Brasetvik, sier at det er mangel på jordmødre over hele fjøla.

– Halvparten av landets kommuner har ikke kommunejordmor. Det er omtrent 60.000 gravide, nyfødte og barselkvinner som må dele på i underkant 300 jordmødre i kommunene i Norge.

I Østfold er det kun tre av 18 kommuner som oppfyller krav til etterkontroll. Erlandsen tror én av grunnene er at de ikke er avklart hvem som har ansvaret.

– Retningslinjene sier at familiene skal ha besøk en til tre dager etter at de er kommet hjem fra sykehuset av jordmor. Det som er vanskelig i denne saken, er at retningslinjene ikke oppgir hvem som har ansvaret for å gjøre det hjemmebesøket. Om det er spesialisthelsetjenesten, eller om det er kommunene.

Det er fortsatt stor mangel på jordmødre, og i Østfold er det kun tre kommuner som oppfyller Helsedirektoratets krav til jordmortjeneste.

Svært få kommuner har god nok Jordmor-tjeneste.

Skartlien enig med Jordmorforeningen

Inger-Lise Skartlien

Inger-Lise Skartlien er leder i KS i Østfold og er enig i at oppfølging av nyfødte bør ligge lokalt hos kommunene.

Foto: Petter Larsson / NRK

Jordmorforeningen mener at ansvaret for å følge opp nyfødte barn og deres foreldre må ligge lokalt i kommunene hos jordmor. Leder av kommunenes arbeidsgiver-, interesse- og medlemsorganisasjon (KS) i Østfold, Inger Lise Skartlien, er enig i dette.

– Mange bor langt unna sitt nærmeste sykehus. Jeg tror også det er viktig for kommunene å ha den linken til den fødende, barnet og familien, slik at vi kan drive med tidlig oppfølging. Det tror jeg er viktig, sier hun.

Men da må stillingskabalene i kommunen gå opp, mener hun.

– Jordmødrene må ha en jobb og leve av. Vi må jobbe for å få hele stillinger. Da tenker jeg at en satsing fra staten, fra regjeringshold, er viktig. Gi kommunen mer penger og si at de skal bruke den på jordmortjenesten.