Hopp til innhold

Stor interesse rundt rom-folkemøte

Litteraturhuset i Fredrikstad arrangerte folkemøte om situasjonen til romfolket.

Folkemøte om romfolket

Ingar Aasen, Neculai Toader, Ivar Prestbakken og Kari Hagerup på scenen i Litteraturhuset.

Foto: Bengt-Eigil Ruud/NRK

Det var en fullsatt sal som deltok på folkemøtet rundt situasjonen til romfolket i Fredrikstad torsdag kveld.

Møtet ble arrangert på Litteraturhuset og hadde flere av de sentrale partene i panelet.

Blant annet fikk talsmann for romfolket Neculai Toader, kunstner og nær venn av romfolket Ingar Aasen, varaordfører Kari Hagerup i Fredrikstad kommune og krimsjef Ivar Prestbakken i Fredrikstad-politiet si hva de mente om situasjonen.

Ble skutt i øyet

Romfolkmøte på Litteaturhuset

Det er fullsatt sal i Litteraturhuset i Fredrikstad.

Foto: Bengt-Eigil Ruud/NRK

Ingar Aasen innledet møtet og fortalte at opp mot 30 rumenere satt i salen, og at flere av dem hadde opplevd skremmende ting i løpet av sin tid i Fredrikstad.

– Flere av dem har blant annet blitt spyttet på. En av kvinnene ble også skutt i øyet med en luftpistol og måtte på sykehuset, sier han.

Aasen fortalte også at han elsker både kommunen og vennene sine.

– Jeg håper at romfolket kan få være i grusplassen på Lisleby, sa Aasen til applaus fra salen

Dette er bakgrunnen for debatten:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

I kveld er det folkemøte i Fredrikstad med tema "Hvordan møter vi romfolket?" Levevilkårene til romgruppen på Øra fikk ny oppmerksomhet da Borg havn, fra sin grunn, nylig fjernet og destruerte romfolkets campingvogner. Og dermed startet diskusjonen om hvor de skulle gjøre av seg.

Har ikke stjålet så mye som en spiker

Deretter fikk Toader fortelle at han har kommet til Norge for å skaffe seg jobb og tjene penger til sine fire barn hjemme i Romania.

– Noen av de som er her i Norge har 11 barn hjemme i Romania, men de får ikke jobb, fortalte han på dårlig engelsk.

Ivar Prestbakken fortalte blant annet at det ikke er noen holdepunkter for at romfolket står bak organisert kriminalitet i byen.

Nærmeste nabo til den tidligere romfolk-leiren på Øra Egil Syversen fortalte at han aldri har opplevd at romfolket har stått bak tyverier hos ham.

– Det er ingen som har stjålet så mye som en spiker fra meg. Det største problemet er at det ikke har vært tilgang på toaletter, sier han.

– Handlingslammelsen er total

Gruppelder Bjørnar Laabak i Fremskrittspartiet tok ordet og minnet om at Romania er et EU-land som har innført velferdsordninger.

– Det viktigste for romfolket er at barna får gå på skole, for i Romania må barna gå på skole for at man skal få trygd. Jeg mener at vi undergraver utviklingen for romfolket ved å la dem sitte her i Norge og tigge.

Også journalist i Demokraten Arne Børresen tok ordet fra salen i kveld. Børresen skrev den første artikkelen om romfolket i Fredrikstad for fem år siden.

– Rumenerne hadde slått leir tett inntil Bellevue. Etter disse fem årene må vi vel kunne si at handlingslammelsen er så godt som total.

– Nå legger kommunen til rette for en løsning nede ved Lislebyveien. Man kan godt le av dette med at de ikke ønsker å sitte på utstilling, men det burde ikke være vanskelig å legge til rette for at de skal kunne få bo oppe i steinbruddet, la han til.

– Det krateret brukes av Fredrikstad kommune i dag. Brannvesenet driver med øvelser, det kjører lastebiler og henter stein, og det skjer aktivitet der både dag og natt. Da er det fullstendig uforsvarlig å ha mennesker boende der. Når det gjelder Lislebyveien, så vil det bygges en vold som skjermer ned mot veien, supplerte varaordfører Kari Hagerup.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Folkemøtet på litteraturhuset starter om få minutter, og reporter Katrine Brønn - du har samlet noen av dem som skal sitte i panelet?

Politiet ble ikke rådspurt om Lisleby

Ivar Prestbakken

Krimsjef Ivar Prestbakken i Fredrikstad satt i panelet under folkemøtet.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Også krimsjef Ivar Prestbakken i politiet fikk uttale seg om plasseringen av romleiren på Lisleby.

Han sier at politiet ikke ble spurt om råd av kommunen før det ble vedtatt å flytte romleiren.

– Det er kommunen som bestemmer for leiren skal plasseres. Politiet forholder seg til det lovlige politiske vedtaket som er gjort, sa han.

Men hva tenker du om plasseringen?, spurte ordstyrer Roy Freddy Andersen.

– Jeg tenker at det verken er klokere eller dårligere enn det som er i dag. Det som er viktig er at de får en plass å være hvor de har verdighet og sanitærforhold som sømmer seg i Norge.