Hopp til innhold

Mange vil ha reptiler – men de kan bli forbudt igjen

Flere nordmenn har skaffet seg slanger og øgler etter at reptilene ble lovlige i fjor. Men KrF ber om at Stortinget gjør dyrene ulovlige igjen.

Kongepyton

KONGEPYTON: Kongepyton blir også kalt for ballpyton fordi den krøller seg sammen som en ball når den blir skremt.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Kongepyton er veldig populære. Selv om den blir større, så blir den ikke altfor stor, ler Richard Johannessen.

På armen hans kryper en slange. Nå er den så liten at han får plass til den i en hånd, men kongepytonen blir vanligvis 150 centimeter lang.

Richard Johannessen og slange

STORSELGER: Richard Johannessen har solgt over 700 reptiler siden i fjor sommer.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Etter 40 år med forbud gjorde regjeringen det i fjor lovlig å eie slanger, øgler og skilpadder. 19 arter ble lovlige.

Siden de ble lovlige 15. august, har Richard Johannessen solgt over 700 reptiler fra dyrebutikken Zoo-Hjørnet i Fredrikstad.

Leder av Norsk Herpetologisk Forening, Thor Håkonsen uttalte til Dagbladet før nyttår at salget av reptiler har vært litt større enn de hadde forutsett.

KrF vil ha forbud

Alle reptilene som selges i Norge skal ha et dokument som bekrefter at dyret tilhører en lovlig art, og at dyret er født i fangenskap.

En av dem som har skaffet seg flere reptiler etter at de ble lovlige i fjor, er Veronica Nettum fra Fredrikstad. Hun har nå fire slanger og fire gekkoer.

– Det er en livsstil og et stort ansvar. Planen er å lage et eget reptilrom med bare reptiler, forteller hun.

Veronica Nattum

Veronica Nattum drømmer om et eget reptilrom hjemme hos seg selv i Fredrikstad.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Nettum beskriver det som en drøm som gikk i oppfyllelse da reptiler ble lovlige.

– Det var litt uvirkelig, for jeg trodde aldri det skulle skje. Nå håper jeg at listen med lovlige arter blir utvidet, smiler hun.

Men den drømmen ønsker KrF å sette en stopper for. Steinar Reiten i Stortingets næringskomité ønsker å gjøre reptiler forbudt igjen.

– Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet advarte mot legalisering på grunn av smittefaren for salmonella. Grunnen er at disse dyrene har salmonella som del av bakteriefloraen sin. Vi har også forstått det slik at disse dyrene ikke setter pris på kos, i tillegg til at de må fores med andre mindre dyr. Vi er spent på hvilke partier som støttet oss i forslaget, sier Reiten.

Saken ligger foreløpig til behandling i Stortingets næringskomite i starten av mars.

Gir kundene privatnummeret

Richard Johannessen mener imidlertid at dyrevelferden sikres bedre ved at reptilene er lovlige.

– Nå kan man ha dem i kontrollerte former og man får mye bedre informasjon om dem. Vi opplever at reptileiere er meget opplyste og at kunnskapen om dyrene er høy. De kan ofte mer om dyret sitt enn folk som kjøper andre dyr, sier han.

Selv om Johannessen er blant de i landet som har solgt flest reptiler, selger han ikke til hvem som helst.

Skjeggagam

POPULÆR: Skjeggagam er blant de mest solgte øglene i dyrebutikken til Johannessen.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Kundene må skrive under på en kontrakt hvor de blant annet binder seg til å sørge for riktig burstørrelse, og at reptilene bor på steder hvor det er varmt nok og med riktig luftfuktighet.

I tillegg krever de at kunden er 18 år eller eldre. Johannessen har nektet kunder å kjøpe reptiler fordi de ikke har oppfylt kravene.

– Vi stiller store krav til kundene. Det er for både kundens og dyrenes del. Alle kundene her har også fått mitt privatnummer, slik at de kan kontakte meg hvis de lurer på noe. Det er også for min egen del. Jeg vil vite at dyrene har det bra, sier han.