NRK Meny
Normal

Imponert over helsesatsing i Sarpsborg

– Sarpsborg er foregangskommune i sin satsing på samhandlingsformen, sier statsminister Jens Stoltenberg. Tirsdag kveld vedtar Stortinget veien videre for den omfattende reformen.

Video Sykehjems besøk

Stoltenberg skryter av Sarpsborgs arbeid med samhandlingsreformen

En fornøyd Jens Stoltenberg var tirsdag på besøk i Sarpsborg for å få et innblikk arbeidet som gjøres der i eldreomsorgen.

– Har allerede bygd ut tilbudet

Kommunen ligger langt framme i å forberede den såkalte samhandlingsreformen som vedtas i Stortinget i kveld.

– Sarpsborg har gått foran og sørget for blant annet flere leger og mer helsetilbud på sykehjem, og her på helsehuset i kommunen, sa statsministeren da han var innom kommunen tirsdag.

– Kommunen tok selv intiativ til å sette igang dette arbeidet allerede før vedtaket var gjort i Stortinget. I dag først gjøres vedtaket, og vi skal fordele penger til dette arbeidet til kommunene, sa statsministeren til NRK.no.

Kan få omlag 53 millioner statlige kroner til reformsarbeidet

For Sarpsborgs del vil det beløpe seg på omlag 53 millioner kroner som de kommer til å få til samhandlingsreformen, ifølge helsesjefen i Sarpsborg Øivind Werner Johansen.

Til nå er Sarpsborgs forberedelser til den omfattende reformen finansiert for det meste fra egen lomme.

– I tillegg har vi fått litt prosjektmidler som vi har brukt, men i dag kommer den endelige fordelingen, og vi har fått antydet at det kommer 53 millioner kroner, sier helsesjefen.

Større ansvar til kommunene

Fra og med neste år skal kommunene få større ansvar for å drive forebyggende helsearbeid blant egne innbyggere. Men dårlig kommuneøkonomi gjør at mange kommuner slår fast at det kan bli vanskelig med dagens kommuneøkonomi.

Intensjonen var at kommunene skulle ta over mer av det forebyggende helsearbeidet, og på den måten hindre at folk ble syke og trengte dyr behandling på sykehusene.

I en undersøkelse NRK har gjennomført blant 267 kommuner sier nesten 60 prosent av ordførerne at de i liten grad har penger til å styrke det lokale helsetilbudet i kommunen.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.