Hopp til innhold

Stiller regnskog-krav til soya-leverandører

Kraftfôrbransjen i Norge signerer i dag en avtale om ikke å bruke soya som er dyrket på bekostning av regnskogen. Denofa i Fredrikstad er en av drivkreftene bak avtalen.

Denofa-anlegget på Øra, Fredrikstad

Denofa i Fredrikstad er landets største importør av soya.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Fredrikstadbedriften er den største importøren av soyabønder her til lands, og har stilt strenge krav til sine leverandører. På den måten bidrar de til at norsk kraftfôrbransje skal bli 100 prosent regnskogvennlig.

Store deler av norsk landbruk er avhengig av kraftfôr produsert med soya fra utlandet, som er blitt kritisert fordi den bidrar til at regnskog hugges ned.

– Avtalen er veldig viktig, fordi verdens befolkning er økende. Vi spiser mer mat, det er økt press på verdens naturressurser. Derfor må vi gjøre alt det vi kan for å beskytte regnskogen, sier administrerende direktør Bjarne Rask Thomsen i Denofa.

Avtalen, som importøren har inngått sammen med norske kraftfôrprodusenter, skal sikre at soyaen som inngår i norsk kraftfôr ikke skal være et bidrag til avskoging.

Først i verden

Bjarne Rask Thomsen

Administrerende direktør Bjarne Rask Thomsen har tro på at de norske kravene vil gi effekt.

Foto: Ole André Rekkedal / NRK

– Jeg tror at vi med dette har sørget for at vi er den første hele kraftfôrbransjen i verden som stiller krav om at soyaen ikke må bidra til avskoging, sier Rask Thomsen.

– Hvordan kan du og dine folk vite at det er soyabønner som ikke bidrar til avskoging?

– Vi gjør det gjennom ganske strenge sertifiseringer, som vi har arbeidet med i mange år og som vi vet fungerer bra. Gjennom vår leverandør er vi til stede i Brasil på bakken for å sørge for at disse kravene etterleves og løpende forbedres, forklarer Rask Thomsen.

Strenge krav

Selv om Norge bare importerer 0,35 prosent av verdensproduksjonen av soyabønner har han tro på at dette gir en effekt.

– Vi tror at vi, ved å være til stede I Brasil og ved å ta det ansvaret, at vi kan få innflytelse. Vi vet jo at allerede i dag er våre strenge krav kjent i Brasil, og folk orienterer seg mot det. Så vi tror at vi kan få en uforholdsmessig stor innflytelse på den måte man dyrker og produserer soya på i Brasil, sier Rask Thomsen.

Han forsikrer at kravene ikke fører til økt pris på soyabønner og med det dyrere kraftfôr og dermed dyrere mat. De deler av importen som i dag ikke lever opp til kravene må nå leve opp til kravene til de samme priser.