Sterkere krone - grensehandelen øker igjen

Den høye kursen på norskekrona gjør at folk igjen valfarter til matbutikkene og Systembolaget over grensen. Det er lenge siden en svensk hundrelapp bare kostet drøye 92 norske kroner.

Matvarebutikk

BILLIG: Det er lenge siden sist det var like mye penger å spare på å handle i Sverige.

Foto: Colourbox

Rett over Svinesundsbroen, på svensk side, treffer NRK flere nordmenn med fulle handlevogner. Flere enn på lenge.

– Når det begynner å bli litt tomt i skapene og vi skal gjøre en skikkelig storhandel, da drar vi hit, forteller Gunnar Sten Amundsen.

Nå reiser nordmenn mann av huse til Sverige for å gjøre en god handel. I en lang periode har svenskekrona vært sterkere enn den norske, men nå har det snudd. I dag var kursforskjellen åtte kroner på en hundrelapp og det var i nordmenns favør. Det merkes i handelen over grensen.

Ole Jørgen Lind

SELGER MER: Butikksjef på Maximat Nordby, Ole Jørgen Lund, opplever en økning i folks handlekurver.

Foto: Victoria Ose / NRK

– Den kursveksten vi har hatt på den norske krona nå, er en skikkelig vitamininnsprøytning. 25 prosent opp i omsetning, og rundt 20 prosent vekst i besøk. Det vil si at hver og en legger igjen litt mer penger, sier Ole Jørgen Lind, butikksjef med Maximat Nordby.

Brus, bacon og kylling

Systembolaget i Strømstad, eller Norske-polet som det kalles, vil ikke oppgi om de har hatt større pågang etter at svenskekrona ble billigere. Men nordmenn som er ute etter andre ting enn matvarer, følger godt med på kursen.

– Det er klart at når krona var på det gærne siden, hoppet vi kanskje over en tur, forteller en vinhandlende nordmann.

– Det er mye rimeligere, spesielt på Systembolaget, følger en annen opp.

Handlekurv

BACON: I stort sett alle handlevogner på Maximat finner du bacon og karbonadedeig.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Butikksjefen på Maximat Nordby forteller at folk handler det samme som de pleier.

– Det du ser i nesten alle handlekurver er brus og drikkevarer, meierivarer, hvitt kjøtt, karbonadedeig, bacon og lignende, sier Lind.

Likevel er det en forskjell.

– Nå ser vi at det blir litt mer i hver kurv og at mange handler enda litt mer utover de tradisjonelle varene.