NRK Meny
Normal

Sterke inntrykk på «Siem Pilot»

– Det var en sterk opplevelse, sier stortingsrepresentant Ingjerd Schou etter at hun besøkte den norske båten «Siem Pilot» som har reddet over 6.000 flyktninger i Middelhavet.

Europe Migrants Photo Gallery

Tirsdag fikk stortingsrepresentant Ingjerd Schou se arbeidet på «Siem Pilot» på nært hold.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Schou leder Stortingets delegasjon til Europarådet, og delegasjonen er i Italia denne uken. I går var delegasjonen om bord i «Siem Pilot».

– Det var et sterkt, usminket møte, sier Schou. Det norske mannskapet om bord ga oss en god gjennomgang av hvordan arbeidet er her nede. De har hittil vært ute og hentet 6794 flyktninger, hvorav 50 barn. Ikke sjelden tar de også opp døde, forteller Schou.

Schou er meget imponert over mannskapet om bord.

Møtes med respekt

Ingjerd Schou

Ingjerd Schou har sett arbeidet med å redde flyktninger i Middelhavet på nært hold.

Foto: Bjørn Ivar Voll

– De tar imot flyktningene på en respektfull, verdig måte. Alt er gjennomtenkt fra A til Å. De har gode resultater med å berge folk. De kritiske situasjonene oppstår når de overfylte båtene legger seg til skipssiden og de skal ta folk om bord samtidig som de holder stabiliteten i båten, sier hun.

– Forstår du nå mer om hva den katastrofen vi opplever nå innebærer, nå som du har vært så nær?

– Det er stor forskjell på å være hjemme og høre tallene, og å se det på nært hold. Jeg har også vært på flyktningmottak her ved Catania på Sicilia med over 2000 beboere som venter på et opphold andre steder i Europa. Det er klart noen har reelt beskyttelsesbehov, mens andre er det vi kaller økonomiske flyktninger som ikke ser fremtid i det landet de kommer fra. Uansett begrunnelse er historiene veldig sterke, sier Schou.

270.000 flyktninger

Hun forteller at regionen har seks millioner innbyggere. De siste månedene har det kommet 270.000 flyktninger.

– Vi møtte myndighetene her i går og fikk høre hvordan de organiserer mottaket, hvordan de registrerer identitet, skaffer dem klær og sko. Her kommer noen som er gravide, noen som har nettopp født.

I dag er den norske delegasjonen i Roma, der de møter det italienske parlamentenes representanter i Europa. I neste møte er det møte i Europarådet. Da skal representanter for 47 land diskutere situasjonen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Større underskudd enn beregnet

    Sykehuset Østfold lå an til et underskudd på 314 millioner kroner ved inngangen til desember, ifølge månedsrapporten for november. Det var beregnet at sykehuset skulle gå med underskudd i år, men nå ligger det an til å bli 50 millioner kroner større enn beregnet.

  • VG: Brattset var Norges beste

    Kari Brattset fra Varteig blir utpekt til Norges beste spiller i VM-finalen av VG. Avisa mener hun leverte fantastisk forsvarsspill i kampen Norge tapte mot Frankrike. Hun kalles også en av norsk håndballhistories beste mesterskapsdebutanter.