NRK Meny
Normal

Stemmesedler på avveie

De kommuneansatte i Eidsberg fikk seg en støkk da det viste seg at flere av stemmesedlene de hadde mottatt fra trykkeriet, tilhørte en annen kommune.

Feil i stemmesedler i Eidsberg kommune.

Valgansvarlig Tone Åsrud Reime, ordfører Knut Herland, og valgansvarlig Jan-Erik Fredriksen i Eidsberg kommune har 7000 forsendelser klare til innbyggerne sine, men flere av dem har feil stemmesedler.

Foto: Vidar Haugen

Da kommunens ansatte pakket valgforsendelser til innbyggerne i Eidsberg tirsdag, oppdaget de til sin store forskrekkelse at en del av stemmesedlene slett ikke hørte hjemme i kommunen.

LES OGSÅ:

Kaos i stemmesedlene

Forsendelsen fra trykkeriet hadde en innblanding av stemmesedler fra Evenes kommune i Nordland, ifølge ordfører Knut Herland.

Han er ikke sikker på hva som er årsaken til stemmeseddel-kaoset, men tror det er trykkeriet som er ansvarlig for å rotet det til med stemmesedlene.

– Det er ikke bare fra ulike kommuner, men det var også en blanding av forskjellige partier i en og samme eske, sier Hærland.

Eidsberg kommune mottok stemmesedler fra Evenes kommune.

Eidsberg kommune mottok stemmesedler fra Evenes kommune.

Foto: vidar Haugen

Oppdaget under pakking

Forbyttelsen ble oppdaget da politikerne i Eidsberg tirsdag klargjorde forsendelser med partibrosjyrer og stemmesedler til innbyggerne i Eidsberg.

Det er 7000 mennesker med stemmerett i kommunen, og konvoluttene var langt på vei ferdigpakket da forbyttingen ble oppdaget.

– Disse ligger klare til utsending, og vi makter ikke å gjøre noe med dette nå, sier Herland.

Feil i stemmesedler i Eidsberg kommune.

Ordfører i Eidsberg Knut Herland konstaterer at stemmesedler har havnet på avveie.

Foto: Vidar Haugen

Noen av mottakere av forsendelsen fra kommunen vil dermed motta både stemmesedler fra feil kommune, og også risikere å ikke få se alle partienes lister på papir før valget. Ordføreren understreker at det skal bli orden i stemmesedlene.

– Dette er jo de samme stemmesedlene som vi bruker i valget, så da må jo alt være i orden. Vi må nå ta en dialog med trykkeriet, og finne ut av hva vi gjør, sier Herland.

– Distribusjonsfeil

Trykkeriet EDB Ergo Group leverer stemmesedler og ulike valgløsninger til over 200 kommuner i Norge, blant annet Eidsberg.

– Det har skjedd en feil i distribusjonen av stemmesedler til enkelte av partiene og de som jobber med valget. Dette beklager vi veldig, og vi jobber nå med å rydde opp i det, sier kommunikasjondirektør i EDB Ergo Group, Geir Remman.

Han sier de ikke har fått melding om at andre kommuner som har opplevd det samme som Eidsberg, men at de nå ettergår kommunene de har forsendelser til.

Han understreker at ingen feil stemmesedler har gått til valglokalene.

– Alle som forhåndstemmer har fått alle nødvendige stemmesedler og den informasjonen de trenger, sier han til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sesongen over for Halden

    Haslum går til semifinalen i NM-sluttspillet i håndball etter å ha slått Halden 34-29 i den siste kvartfinalekampen. Dermed er sesongen over for Halden.