Hopp til innhold

– Ungdom ser på seg selv som udødelige, men ikke ta den sjansen

Junie Christie er en av fire ungdommer som vant pris for beste kampanje mot fyllekjøring i prosjektet «Death Trip»: – Noe av det jeg har fått mest utbytte av på skolen, sier hun.

Ruskampanjen #ikketadensjansen

Kampanjen «#ikketadensjansen» bestod blant annet av en instagramkonkurranse

Foto: Skjermdump/Instagram

«Death Trip» er et landsomfattende forebyggende prosjekt mot ruskjøring rettet mot ungdom, i regi av Motorførernes Avholdsforbund Ungdom (MA).

Junie Bohmann Christie

Junie Bohmann Christie var blant elevene som vant for beste kampanje i prosjektet Death Trip.

Foto: Privat

De siste seks årene har de invitert elever i videregående skoler til å skape holdningskampanjer mot promillekjøring.

En av elevene som har deltatt i prosjektet, og som i år vant prisen for beste kampanje, var Junie Christie fra Ås.

– Det var en oppvekker som gjorde meg bevisst på hvor alvorlig det er, og hvor viktig det er å forebygge. Det verste er at uskyldige mennesker må ta konsekvensene for at noen andre gjør en dum handling og ikke bruker hodet når de drikker, sier hun.

– Det er ikke akseptabelt, det skal rett og slett ikke skje. Det er såpass alvorlig og det påvirker mange andre enn deg selv. Jeg har nulltoleranse for kjøring i beruset tilstand, legger hun til.

Fokus på jentene

Christie deltok med kampanjen «#ikketadensjansen» sammen med Stian Høybråten, Cathrine Høgenes og Andrea Støttum Olsen.

Kampanjen består av film, promoteringsvideo, logo, Facebook-side, sang, radio, plakat, web-poster og en Instagram-konkurranse.

– Vi valgte å fokusere på jentene, det er oftest de som får tilbud om å sitte på. Får man et slikt tilbud, så er det viktig at man sier klart ifra at; «nei, dette vil ikke jeg ta del i». Som ungdom ser man kanskje litt på seg selv som udødelig, for man tenker ikke alltid på konsekvensene. Men ikke ta den sjansen. Det er det kampanjen vår handler om, sier Christie.

(Se kampanjefilmen under):

Vanskelig å komme inn

Death Trip ble startet opp i Sverige, men har blitt arrangert i Norge de siste seks årene. Prosjektet retter seg mot videregående skoler og er frivillig, og gratis, å delta i.

Det er MA som fungerer som oppdragsgiver og gir oppgaven. De bistår også med informasjon om prosjektet og tema for kampanjene i oppstartsfasen.

Catharina Frostad

Catharina Frostad er daglig leder i MA Ung og prosjektleder for Death Trip.

Foto: Motorførernes Avholdsforbund

– Så er det opp til skolene hvordan de vil jobbe med det. Noen har det som et filmprosjekt, andre har det som et stort kampanjeprosjekt. Noen bruker en uke, andre bruker en måned, og noen setter i gang hele skolen til å jobbe med prosjektet, sier daglig leder i MA Ung, og prosjektleder for Death Trip, Catharina Frostad.

Hun forteller at det er cirka 30 skoler som har valgt å delta i prosjektet, og at det er klasser på alt fra fem til 80–90 elever som er involvert.

– Det har vært flest medielinjer til nå, for der går det rett inn i læreplanen, det er noe de kan bruke faglig. Vi jobber for å komme inn på forskjellige skoler, men det er veldig mange organisasjoner som vil inn på skolene, så det er ikke lett, sier Frostad.

Junie Christie er svært glad for at hun fikk muligheten til å bruke deler av skoletiden til å jobbe med prosjektet.

– På skolen lærer man ting i alle typer fag, som man tenker at «dette kommer jeg ikke til å få noe bruk for». Men fyllekjøring er noe man må ta stilling til hele livet, og jeg tror det er viktig å forebygge det tidlig. Av det vi har gjort på skolen, så er dette prosjektet en av tingene jeg har fått mest utbytte av, mener hun.

(Hør låten som ble laget til kampanjen under):

Laster SoundCloud-innhold

Etterlyser prosjekter

Pinsen 2008: Ingrid og Joar Ek mistet sønnen sin Ole Joar i en trafikkulykke i Fredrikstad. Føreren av ulykkesbilen var påvirket av alkohol.

I sorgen etter at Ole Joar døde fant de krefter til å sette i gang et forebyggende arbeid for å endre ungdoms holdninger.

I tiden etter ulykken reiste foreldrene rundt på skoler for å be om tid og rom for at elevene kunne jobbe med det som hadde skjedd. Ungdommene ble tvunget til å sette seg inn i ulykken og kjenne på følelsen av at det kunne vært dem.

Men effekten forsvant over tid. Nå har det gått seks år siden foreldrene mistet sin sønn. Nå etterlyser de at det settes av tid og penger til at skoler og idrettslag kan sette i gang prosjekter, der ungdom kan jobbe med og for ungdom.

– Death Trip er akkurat det de snakker om, – så det foregår, men mediene må også bidra til å fokusere på det. Her er det noen som ønsker å dra frem ungdommen, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud (Frp).

Dødsulykker hvor ruspåvirkning har vært medvirkende faktor

  Årstall

Dødsulykker i alt

Dødsulykker med ruspåvirkning

Andel av dødsulykkene 

2005

202

48

24 %

2006

228

35

15 %

2007

208

44

21 %

2008

237

65

27 %

2009

186

42

23 %

2010

190

40

21 %

2011

158

31

20 %

2012

139

34

24 %

– Ungdom må involveres

Hoksrud åpnet finalen i årets kampanje, og snakket med flere av ungdommene som deltok. Han forteller at de var svært opptatt av prosjektet selv.

– Det var veldig, veldig bra. Det er bare så synd at det ikke var noen store medier som var der og dekket dette, og ga ungdommen oppmerksomhet. Dette var ungdom som jobbet for ungdom, og prosjektene var kjempebra, sier han.

Bård Hoksrud

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, ble imponert over nivået på kampanjene til ungdommene som deltok i prosjektet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Statssekretæren er opptatt av at nettopp ungdommen får muligheten til å drive med forebyggende arbeid.

– Jeg tror det er veldig viktig at ungdom får være med, og bli engasjerte selv. Det er ofte de selv som vet hva som treffer og hva som skal til for å nå frem til andre ungdommer.

– Dette var bare noen dager etter Northug-ulykken, og noen av ungdommene hadde allerede oppdaget saken og laget en kampanje på den. Den var veldig «to the point» og hadde sterke virkemidler. Det viser bare hvor fort ungdom tar ting til seg og gjør noe med det, legger han til.

Etterlyser mediene

Vinnerne av Death Trip får en sjekk på 30.000 kroner. Pengene kunne også blitt brukt på etterbruken av kampanjene, men det hadde vi ikke kommet langt med, sier Catharina Frostad i MA.

– Vi betaler like mye som Coca-Cola for å få ut en kampanje, selv om vi er en ideell organisasjon, så det er en stor utfordring. Vi er en liten organisasjon og har ikke masse penger. Men vi får alltid vise kampanjer på reklamefrie dager til jul, påske og pinse. Vi har heldigvis også en av landets største Facebook-sider, sier hun.

Bård Hoksrud mener premien heller burde vært å få kampanjen presentert gjennom en eller flere av landets største mediekanaler.

– Hvis en av de store riksavisene eller NRK kunne bidratt og dratt disse prosjektene frem, så ville det blitt enda større kamp om å vinne og lage de beste kampanjene. Vinnerne får premier, men premien burde kanskje vært å få vist frem kampanjene sine hos de største mediene, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prisvinnere fra Drømtorp videregående i prosjektet Death Trip

Vinnergruppen fra Drømtorp. Fra venstre: Cathrine Høgenes, Junie Christie, Andrea Støttum Olsen og Stian Høybråten.

Foto: Motorførernes Avholdsforbund

Håper på bruk

Frostad forteller at MA har vært inne på også denne tanken.

– Man får veldig lite reklameplass for 30.000 kroner. Man får ikke noe særlig for under 100.000 kroner. Slike ting er ekstremt dyrt, så vi savner litt at det kunne vært et samarbeid, – at de kommersielle aktørene kunne vært interessert i å samarbeide med oss.

– Jeg håper at kampanjen vår kan bli brukt, for vi laget den jo for at den skulle brukes, forteller en av vinnerne av årets prosjekt, Junie Christie.