Starter valgkampen med å kreve Viken oppløst

Det nye fylket Viken ønskes på ingen måte velkommen av en rekke rødgrønne politikere og kulturtopper. Nå vil de oppløse Viken så raskt som mulig.

Viken - riktig og ny versjon

VIKEN: Både SVs og Sps førstekandidat til Viken-valget har skrevet under oppropet om å oppløse fylket så raskt som mulig. Det har også tidligere LO-sjef Yngve Hågensen gjort.

Fire uker før valget har en rekke folk fra Buskerud, Akershus og Østfold skrevet under på et opprop der de krever å få Viken oppløst ved første anledning. Den tidligere LO-toppen Yngve Hågensen, skuespiller Dennis Storhøi samt forfatterne Per Petterson og Gert Nygårdshaug har signert. Og en rekke politikere fra Ap, Sp, SV og Rødt.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim blir i høst valgt inn i et fylke hun ikke ønsker seg. Hun er 2. nestleder i Senterparti og 1.-kandidat for Viken Sp.

Foto: Mathias Vedeler/NRK

– Jeg hører folk sier at nå må vi bare gjøre det beste ut av det. Men vi i Senterpartiet mener faktisk at de langsiktige konsekvensene er så alvorlige og kommer til å føre til en avfolking av mange regioner i Viken, sier Sps 1. kandidat i Viken, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Hun er også 2. nestleder i Senterpartiet og mener vedtaket i Stortinget ikke har noen legitimitet.

– Jeg mener Viken er et historisk feilgrep. Det kommer til å være veldig, veldig uheldig for våre fylker og fører til sentralisering for folk. Det verste er at dette er et vedtak som ble tredd nedover hodene på oss alle sammen. Folk, kommuner og fylkene var imot og da er det viktig at folk sier ifra at vi ikke vil ha dette, sier hun.

Første sjanse om to år

Skiptvet-ordfører Svein Olav Agnalt (Ap) er sentral i aksjonsgruppa «Oppløs Viken». Han vil gi partiledelsen et tydelig signal om at dette fylket er uønsket.

– Partiledelsen er kjent med at dette jobbes med og de kjenner standpunktet til de fleste av folka som står bak det, sier han.

Les også: Støre på valgkamp-turné: Åpner for å vrake sammenslåing av både Viken, Troms og Finnmark

Agnalt ønsker å markere støtte til de kreftene som mener det samme som dem. Og sier valget om to år er helt avgjørende.

– Etter vår mening er det størst mulighet for å få det til dersom det blir rødgrønn valgseier ved valget i 2021, sier han.

Ordfører Svein Olav Agnalt ved Vidnesoa

Svein Olav Agnalt (Ap) vil oppløse Viken så fort som mulig. Han tror første anledning blir dersom det blir rødgrønn valgseier i 2021.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Snodig region

Blant politikere og kulturtopper finner vi også et navn fra idrettens verden. Hoppsjef Claes Brede Braathen fra Nedre Eiker i Buskerud synes hele fylket virker ulogisk.

Claes Brede Bråthen

Hoppsjef Claes Brede Braathen har også undertegnet oppropet om å oppløse Viken så raskt som mulig.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg klarer ikke å se at opprettelsen av Viken er en fordel for innbyggerne i regionen. Jeg opplever det som en sammenslåing som både geografisk og befolkningsmessig virker litt snodig, sier Braathen.

Han er imidlertid ikke overbevist om at de når frem med kravet sitt, men mener det er viktig å si fra likevel.

Det var ikke flertall i noen av fylkestingene for å opprette Viken, men Stortinget vedtok likevel at det nye fylket skal se dagens lys fra 1. januar neste år. Et par meningsmålinger viser at den ikke er særlig populær blant innbyggerne heller.