NRK Meny
Normal

Stanset med blålys og våpen i bilen

Med blålys og luftvåpen i bilen og iført politilignende uniformer ble to haldensere stanset av politiet i Rakkestad i morges.

Falsk politiuniform

De to mennene hadde på seg falske politiuniformer, ID-kort og brukte blålys da de kjørte rundt i Østfold i natt.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

En politipatrulje prøvde å stanse bilen med de to mennene på E6 ved Solbergtårnet i Skjeberg.

– De stanset ikke bilen, så det ble en forfølgelse som varte 35–40 minutter. De kjørte i området mellom Sarpsborg og Rakkestad, på en del småveier. Farten var ikke veldig høy. I Rakkestad ble bilen stanset i en politisperring litt før klokken halv fire, forteller operasjonsleder Bjørge Haugen ved Østfold politidistrikt.

De to mennene i bilen, 29 og 46 år gamle, var iført politilignende uniformer, som de skal ha laget selv. I bilen fant politiet blålys, luftvåpen og noen selvlagde «politibevis».

Utga seg for å være politi

– Ved Solbergtårnet hadde de to vært i kontakt med en utenlandsk vogntogsjåfør som hadde stanset der for å hvile. De hadde utgitt seg for å være politi og hadde reist av gårde med førerkortet til sjåføren, forteller Haugen.

Bilen de to kjørte var utstyrt med stjålne registreringsnummer. Det er en av de to mennene som eier bilen, og bilens gyldige skilter lå inne i bilen. I bilen fant politiet også noen tabletter. Føreren hadde ikke gyldig sertifikat for bil.

De to mennene er begge kjent av politiet fra før. De har tilbrakt resten av morgenkvisten i arresten og kommer til å bli avhørt i løpet av dagen.

Falsk politiuniform

Politibetjent Sindre Birkelund i Østfold politidistrikt viser frem en av de falske politiuniformene mennene fra Halden brukte.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Vurderer fengsling

– Jeg har ikke snakket med klientene mine enda, så jeg kan foreløpig ikke si noe om saken utover at de er pågrepet og at politiet vurderer varetektsfengsling for en av mennene, basert på tidligere saker, sier mennenes advokat, Bjørn Philipson, til NRK.

Philipson vet ikke hvordan mennene stiller seg til det de er pågrepet for.

Ifølge politiadvokat Morten Lundén i Østfold politidistrikt vurderer politiet å varetektsfengsle begge de to mennene. Eventuelle fengslingsmøter vil trolig skje tidligst mandag neste uke.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: