NRK Meny
Normal

Stadig yngre kurerer

Det ble beslaglagt store mengder heroin på Svinesund i 2008. - Nå er kurerene yngre enn noen gang, sier Wenche Fredriksen i Tollregion Øst.

Beslag 1. halvår 2008: Heroin

Tollvesenet beslagla store mengder heroin på Svinesund i 2008.

Foto: Tollvesenet

Les: Ny narkotika-rekord i Norge i fjor

Tall for 2008 viser at det ble beslaglagt totalt 37,7 kilo heroin på grensen.

- Dyktige tollbetjenter

Året før var det ingen beslag i det hele tatt av heroin.

Tollvesenet er fornøyd med at det igjen stoppes heroin på Svinesund.

- Vi har dyktige folk og er mye ute, og det er jo hovedjobben vår å stoppe narkotika på vei inn i landet, sier kontorsjef i Tollregion Øst, Wenche Fredriksen.

Unge smuglere

Det nye nå er at kurerene som frakter narkotika over grensen som kurerer for bakmenn, er unge personer.

- Det er gutter helt ned i 19 års alder eller tidlig i tjueåra som blir stoppet med narkotika i bilen. Det er en ny trend, sier Fredriksen.

Hun råder over gode midler til å stoppe de som forsøker seg på narkosmugling. Narkohunder, scannere som tar "røntgenbilder" av trailere, og ikke minst:

- Vi har svært dyktige tjenestemenn og kvinner som har lang erfaring i å plukke ut mistenkelige kjøretøy og personer, understreker Wenche Fredriksen.

Hovedsmuglerruten

Heroinbeslagene på Svinesund i fjor utgjorde nesten tre fjerdedeler av all smuglerheroin som ble beslaglagt i Norge i fjor. 2008 brakte også en økning i beslag av kokain og det narkotiske stoffet khat.

Og mens beslagene av heroin igjen var store i 2008, ble det tatt langt mindre hasj og amfetamin. Det samme gjaldt de tradisjonelle smuglervarene sigaretter og kjøtt.

For øl, vin og brennevin var det små forskjeller i beslagene i forhold til 2007.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: