Hopp til innhold

Stadig flere pinnsvin trenger hjelp

Aldri før har Pinnsvinhjelpen fått inn så mange skadde og små pinnsvin som denne sommeren. Nå trenger de sårt flere pinnsvinhjelpere.

Pinnsvinunger

Disse to små har mistet moren sin, men blir nå matet slik at de vokser.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Ingrid Fosse

Leder i Pinnsvinhjelpen, Ingrid Fosse, håper at flere kan stille opp som pinnsvinhjelper.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Pinnsvinhjelpen er en frivillig organisasjon med avdelinger ulike steder i landet. Lederen, Ingrid Fosse, sier at de nå er inne i en travel periode.

– Det er høysesong for Pinnsvinhjelpen nå. Vi får inn veldig mange telefoner fra folk som har funnet pinnsvin som trenger hjelp. Bare nå i august har vi fått inn over 50 pinnsvin, sier hun.

Blir kvestet av kantklippere

Pinnsvin

To av pinnsvinene får en forsmak på friheten. De vil bli fraktet til et egnet sted når de blir voksne. Helst et sted uten mye grevling.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

For noen år siden var pinnsvinet rødlistet og man fryktet at det skulle dø ut. Nå er det ikke lenger på listen, men pinnsvinet er fredet.

Mange av pinnsvinene som Pinnsvinhjelpen får inn er for små til å klare seg selv.

– Flere av dem vi får inn har mistet moren sin og veier bare noen få gram. Mange er også syke eller skadet. Det som går igjen er skader etter robotklippere og kantklippere. Det gir fryktelig stygge og omfattende skader. De fleste pinnsvinene som blir skadet av disse dør. Og så har vi hundebittene og påkjørsler, sier hun.

Det dårlige sommerværet har også ført til at pinnsvin trenger hjelp.

– Det har blant annet vært fryktelig dårlig vær i Hordaland. Der har pinnsvin fått problemer på grunn av kulde og fuktighet, sier hun.

Les også:

Håper på mer hjelp

Janne Camilla Bjørvik

Janne Camilla Bjørvik passer to små pinnsvinbarn.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

For tiden passer hun over 20 pinnsvin i ulike størrelser. Ett har nylig vært gjennom en operasjon etter å ha blitt kvestet av en kantklipper.

– Det ser ut til å gå bra med det. Nå trenger det ro slik at det kommer seg igjen, sier hun.

På grunn av den store pågangen, håper Pinnsvinhjelpen at flere melder seg som frivillig til å ta seg av et pinnsvin i noen uker.

– Vi leter etter folk som gjerne har erfaring med dyr. Det er også viktig at pinnsvinpasserne ikke blir knyttet til dyret eller dyrene, for de skal tross alt settes ut igjen. Vi velger ut passende områder, så folk får ikke nødvendigvis sette ut pinnsvinet i hagen, sier hun.

Har pinnsvin i stua

Janne Camilla Bjørvik

Pinnsvinene har det fint hos Janne Camilla Bjørvik i Mysen.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Janne Camilla Bjørvik har en periode matet pinnsvin i hagen. Da hun oppdaget at det ene pinnsvinet hadde en stygg hoste, begynte hun å lese seg opp. Hun kontaktet Pinnsvinhjelpen og bestemte seg for å bli pinnsvinpasser. Nå har hun to små pinnsvinunger boende hjemme i en kasse under trappen.

– Det tar ikke så mye tid. Kanskje en time i løpet av dagen. Man må skifte i buret og sørge for at de har mat og vann. De pinnsvinene jeg har er friske, de skal bare bli litt større. Men man kan få skikkelig syke dyr hvor man må pelle larver og noen dyr har store sår som må behandles. Da tar jo det mer tid, sier hun.

Hun anbefaler andre å bli pinnsvinpassere.

– Det er en fin ting å gjøre hvis man har tid og råd. Veterinærutgiftene blir dekket, men man må selv kjøpe mat og en kasse. Det tar ikke mye tid og man hjelper en art som er utrydningstruet. Jeg vil anbefale alle å gjøre det, sier hun.