NRK Meny
Normal

Spydebergingene sier nei til sammenslåing

67 prosent av de som stemte, sa nei til at Spydeberg skal slå seg sammen med andre kommuner.

Kommunesammenslåing i Spydeberg

22. juli skal politikerne i Spydeberg si hva de vil gå for.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Fristen for å stemme gikk ut klokken 20.00 mandag kveld. Valgdeltakelsen ble på snaue 45 prosent. Spydebergingene skulle stemme over om de ønsket at Spydeberg skal stå alene, eller slå seg sammen med enten seks eller fire kommuner i en ny storkommune.

Etter at 2053 hadde stemt ble resultatet at 2/3 ville at kommunen skulle bestå slik den er nå, og 1/3 vil inngå i en storkommune.

Det betyr at nær 67 prosent ønsker at Spydeberg skal være en selvstendig kommune. Av mindretallet som stemte for sammenslåing, vil de fleste slå Spydeberg sammen med Askim og Hobøl til én kommune.

Vil veie tungt

Petter Schou

Ordfører Petter Schou sier at folkets mening vil veie tungt når den endelige avgjørelsen om kommunesammenslåing blir tatt.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Vi respekterer folket, hva de mener. Hva partiene og politikerne vil beslutte, må de få diskutere seg imellom. Dette er en rådgivende folkeavstemning, som må veies opp mot andre gode råd. Men det er klart at en folkeavstemning betyr mye for oss, sier ordfører i Spydeberg, Petter Schou.

– Hvor mye betyr resultatet?

– Vi legger stor vekt på resultatet. Det er sikkert litt forskjell fra parti til parti, men jeg tror at alle partiene har sagt at dette vil veie tungt, sier han.

Mener flere burde stemt

Schou var ikke helt fornøyd med engasjementet fra innbyggerne.

– Det er brukbart. Men det er mange som ikke har brukt anledningen til å si hva de mener om kanskje den viktigste saken til Spydeberg i en mannsalder, sier han.

Befolkningen stemte elektronisk, og de som har trengt hjelp har kommet innom Servicetorget for å få hjelp.

Tirsdag kveld er det innkalt til ekstraordinært formannskapsmøte der politikerne skal ta stilling til om det er grunnlag for å forhandle videre med Askim og Hobøl om sammenslåing.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK