NRK Meny
Normal

Sprit holder barna friske

I Gaustadgrenda barnehage desinfiseres hendene til ungene før hvert måltid. Resultatet er færre syke barn.

Barnehage
Foto: Anders Winlund / NRK

Folkehelseinstituttet har utarbeidet nye råd for renhold, fordi barnehagebarn oftere er syke enn andre barn.

For å redusere faren for smittsomme sykdommer, ønsker Folkehelseinstituttet at barnas hender jevnlig skal desinfiseres og alle leker vaskes i sprit minst en gang i uken.

Video nsps_upload_2009_2_11_15_57_12_660.jpg

Kvitt diaré og oppkast

Gaustadgrenda barnehage i Fredrikstad har det siste halve året prøvd ut de nye reglene, og desinfisert hendene til ungene før hvert måltid.

LES: Strengere hygieneregler i barnehager

Pedagogisk leder i barnehagen, Ulrika Hansen, er overrasket over hvor stor effekt det har hatt.

- Vi har fått mye mindre sykefravær, og ingen problemer med diaré og oppkast som vi pleier å ha på denne årstiden, sier Hansen til NRK.

To ganger om dagen

Avdelingen som har testet ut de nye reglene har flere barn med særlig dårlig immunforsvar. Hansen forteller at både disse barna og andre barn med et normalt immunforsvar har holdt seg friske.

Nå håper hun at flere barnehager følger deres eksempel.

- Det er ingen grunn til å ikke gjøre det. Vi kan anbefale det på det varmeste, sier Hansen.

Gøy for barna

Hun understreker også at den nye ordningen ikke medfører særlig med ekstraarbeid.

- Vi har det sånn ordensvaktene har jobben med å sprute de andre barnas hender med sprit før de setter seg til bords. Det er selvsagt kjempestas å være ordensvakt og alle synes det er morsomt, forteller Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skole dømt for ulovlig hogst

    Borgarting lagmannsrett har dømt Tomb jordbruksskole i Råde til å betale en foretaksstraff på 50 000 kroner for ulovlig hogst langs en sjøørretbekk. Stikk i strid med pålegg fra fylkesmannen felte skolen mellom 50 og 60 trær slik at kantsonene langs Møllebekken ble borte. Den klare neglisjeringen av fylkesmannens vilkår er kritikkverdig, mener lagmannsretten.

  • Plast i blåskjell

    Det er funnet mikroplast i hele fire av fem blåskjell som er undersøkt langs norskekysten, melder VG. Verst er det i Østfold og Finnmark. Her har skjellene størst konsentrasjon av plast. Undersøkelsen er gjort av Norsk institutt for vannforskning, og forskerne er usikre på hvordan plasten påvirker skjell og mennesker.