NRK Meny
Normal

Sprengstoff og maskingevær i lasten

Gruppen er dømt i for smugling av automatgevær, maskinpistoler, sprengstoff, håndgranater, 40 kilo hasj og 12 kilo amfetamin.

Kalashnikov automatgevær
Foto: ZERKALO/ MAXIM MALINOVSKY, MAXIM MALINOVSKY

De fire personene med tilknytning til det tidligere Jugolsavia stod alle tiltalt for organisert kriminell virksomhet da rettssaken mot dem startet i Sarpsborg tingrett.

- Organisert smuglernettverk

Illustrasjonsbilde: Håndgranat
Foto: Morten Holm - NTB-pluss / Scanpix

Den omfattende rettssaken skulle ha startet i mai i år, men forhandlingene ble utsatt fordi forsvarerne skulle få tid til å gå gjennom resultatene av politiets avlyttning av de tiltalte.

I september startet saken opp igjen, og i løpet av de elleve dagene i Sarpsborg tingrett fikk man høre en skremmende historie om smuglernes bevegelser fra Nederland, via Sverige til Norge.

Retten beskriver de tiltalte som i tilknytning til et godt organisert smuglernettverk.

- Persongalleriet nevnt under hovedforhandlingene viser et relativt omfattende nettverk. De fleste personene omtales ved kallenavn uten at etternavn nevnes, står det i dommen.

22 vitner forklarte seg i retten, i tillegg til de tiltalte.

Skremmende beslag i Sverige

Hasj
Foto: Ill.foto:Ingar Storfjell, Storfjell, Ingar

Politiet begynte å etterforske saken da en kroatisk borger ble stoppet i på Øresundsbroen i april 2005.

I bilen hadde han ammunisjon, håndgranater, sprengstoff, våpen og narkotika. Tollerne fant også et norgeskart blant eiendelene til smugleren, og kontaktet derfor norske myndigheter.

Politiet satte umiddelbart i gang avlytting av telefonene til flere personer som var mistenkt for å ha koblinger til smuglingen i Sverige.

Omfattende spaning

I alt 15 personer ble avlyttet i perioden 21. april til 1.juni. Dette, i tillegg til omfattende spaning utført av politiet i Østfold, Oslo og Søndre Buskerud, førte til pågripelsen av de fire som stod tiltalt i Sarpsborg tingrett.

Alle fire ble pågrepet 31. mai 2005.

Politiets avlytting, vitneutsagt i retten, samt funn i de tiltaltes leilighet overbeviser retten om at kroateren som ble pågrepet i Sverige hadde en klar tilknytning til de tiltalte.

To av de fire erkjente delvis skyld i smugling og oppbevaring av hasj, amfetamin og kokain. Deler av narkotikaen ble funnet da politiet ransaket mennenes leilighet. I ransakelsen ble det også funnet våpen, en militær tennsats, og CS-gass i leiligheten.

Det ble også funnet en større pengesum i ransakelsen.

- Typiske militære våpen

To av de tiltalte ble dømt til 12 og 14 års fengsel for smuglingen, samt for forsøket på innføring av automatvåpen, håndgranater, sprengstoff og amfetamin.

- De aktuelle våpen har ingen legal sivil bruk, men utgjør typiske militære våpen, hvor enhver annen bruk må anses særdeles samfunnskadelig. Måten de ble transportert på var også ytterst risikabel med et stort farepotensiale for andre, står det i dommen.

En tredje mann ble frifunnet for våpensmuglingen, men dømt for å ha bidratt til narkotikasmuglingen. Han må sone fem år bak murene.

Den siste tiltalte, en 40 år gammel kvinne bosatt i Sarpsborg, ble i retten frikjent for de mest alvorlig tiltaltepunktene. Retten mener kvinnen ikke var fullt klar over hva de andre tiltalte holdt på med.

Men hun ble dømt for å ha oppbevart 100.000 kroner tilhørende gruppen i sin leilighet, noe hun må sone 45 dager i fengsel for.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil skled av veien

    En bil har sklidd av veien på riksvei 188 ved Tune kirke i Sarpsborg. Det ser ut til at det ikke har oppstått personskader, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Kjørt til legevakt etter velt

    En 16 år gammel jente er kjørt til Halden legevakt etter at hun veltet på lett motorsykkelen sin. Bakgrunnen for velten skal være at hun forsøkte å kjøre unna en elg. Det skriver politiet på Twitter.