Hopp til innhold

Spis sommerblomstene dine

Blomstene i hagen er ikke bare til pynt. De kan også sette en ekstra piff på matfatet.

Blomster fra hagen til Marit Eriksen

MAT: En vakker bukett av spiselige blomster, egner seg også til flere retter. Her får du tips om hva du kan spise.

Foto: Anders Winlund / NRK

Sommerens fargesprakende hager er en fryd for øyet, men blomstene dine kan også bli en fryd for ganen.

– Blomster er innrettet slik at de lokker til seg insekter, og har søtsaker i seg som også er godt for oss, forteller botaniker og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Marit Eriksen.

– Som et lite godteri

Marit Eriksen

I MATEN: Botaniker Marit Eriksen putter ofte blomster fra hagen i salaten. Hun gir deg råd om hva du kan spise.

Foto: Anders Winlund / NRK

Hun har tatt oss med ut i hagen for å se hva vi kan diske opp med av blomsterfloraen, og starter ferden ved geiteramsen.

– Den har nydelige blomster og er fine å pynte salaten med. Om våren kan du bruke skuddene som asparges, forklarer hun.

Ringblomst

RINGBLOMST: Ringblomsten setter farge på salaten ved å blande inn kronbladene.

Foto: Hilde Gunn Bråstad

Eriksen benytter enhver anledning hun har til å toppe salaten med funn fra hagen.

– Man kan jo ta seg en runde i nærmiljøet eller se hva man finner i egen hage. Både grøfter, veikanter og hager har flere blomster du kan bruke.

Hvis hun vil ha litt ekstra farge på salaten, trekker hun frem ringblomst og kornblomst som gode eksempler.

Vil du ha litt sødme i salaten din, er rødkløver en vinner.

prikkperikum

JOHANNESURT: Prikkperikum eller johannesurt, som den også kalles, egner seg fint i salater. Den har også blitt brukt til å stoppe blødninger i såroverflater i gamle dager.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Vin, saft og te

Det er ikke bare salater som egner seg for blomster.

Prikkperikum eller johannesurt brukes til snaps og medisin.

– Hvis du tar en tistel og koker den slik at du får bort det harde, har du nesten en artisjokk, forklarer hun.

Humlebille på en tistel

TISTEL: En tistel kan brukes til mer enn mat for humlebiller. Koker du den får du nesten en liten artisjokk.

Foto: Øyvind Blomstereng

Hvis du ønsker litt te og saft til festbordet, er mjødurt en fin blomst.

– Slå kokevarmt vann over blomstene og tilsett sukker etterpå. Du kan også gjøre det samme med svarthyll, sier hun.

Eriksen forteller at du kan lage kakepynt ved å ta roseblader og dyppe dem i enten eggehvite eller melk. Deretter strør du sukker over. Det samme kan du gjøre med fioler.

Pen rose

ROSE: Hva med noen kandiserte roser på kaken? Ta bladene og dypp dem i enten

Foto: Maria Elsness / NRK

– Du kan også lage rosevann ved å la rosebladene ligge i vann.

Lavendel bruker hun til å smaksette is.

Har du lyst på litt eddik til salaten, anbefaler hun å bruke isop. Hvis du har lyst til å lage en vin, er løvetann en fin blomst.