NRK Meny
Normal

Spesialbygde busser til pasientene

En spesialbygd buss med "førsteklasses komfort" står nå klar til å transportere pasientene ved Sykehuset Østfold.

Sykehuset Østfold, Fredrikstad
Foto: Rainer Prang / NRK

Bilder fra Helseekspressen (NRK er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsteder)

Bussen har fått navnet Helseekspressen, og er et tilbud til pasienter som skal til og fra behandling utenfor Østfold.

Slike busser er allerede i gang flere steder i Norge.

- Fremtidens syketransport

Sykehuset Østfold har tidligere benyttet seg av både tog, taxi og minibusser for å frakte pasientene, men ifølge relasjonsbygger Odd Petter Nilsen er det dette som er fremtidens syketransport.

- Bussen er spesialbygd for pasienttransport, og har førsteklasses komfort. Det er plass til rullestoler og bårer i tillegg til sittende pasienter, og er utstyrt med heis og handikaptoalett. Autorisert helsepersonell på bussene og sørger for en trygg og god reise, sier Nilsen til NRK Østfold.

- Billigere og bedre

Sykehuset Østfold, som lenge har hatt store utgifter knyttet til pasienttransport, har forsøkt flere tiltak for å kutte i kostnadene.

Sykehuset mener det nye tilbudet vil slå positivt ut for alle parter.

- For det første er det plass til en del pasienter i en buss. Kjører man alene taxi frem og tilbake til Oslo koster det en del tusen kroner. Så dette er et utmerket tilbud, både for sykehuset og pasientene, sier Nilsen.

Fast rute

Det er for eksempel kreftpasienter, som ofte må dra frem og tilbake til Oslo for å få ulike typer behandling, som er i målgruppen.

Bussen skal ha avganger hver eneste hverdag og følge faste ruter.

- Helseekspressen starter fra sykehuset i Fredrikstad og kommer til å stoppe ved Østfoldhallen, Quality Hotel i Sarpsborg, Smart Club i Råde og Sykehuset Østfold Moss før den når Oslo, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Færre pasientskader

    Sykehuset Østfold har hatt en stor nedgang i antall pasientskader. Siden 2012 har sykehuset redusert antall pasientskader med 25 prosent. Sykehuset Østfold er dermed ett av tre sykehus i hele landet som har nådd målet for perioden fra 2012 til 2016. Det skriver sykehuset på sine nettsider.

  • Bil skled av veien

    En bil har sklidd av veien på riksvei 188 ved Tune kirke i Sarpsborg. Det ser ut til at det ikke har oppstått personskader, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.