NRK Meny
Normal

Spår fantastisk rekesommer

Til tross for at juni og juli er vanskelige måneder for rekefiske, tror ekspertene det ligger an til å bli eventyrlig rekefiske til sommeren.

Reker

Sommeren er høysesong for reker, men da er de ofte vanskelige å få tak i. I år kan det derimot bli bra med reker.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ferske reker hører med den norske sommeren. Men samtidig som at etterspørselen etter rekene øker, blir den også vanskeligere å fange. Juni og juli er nemlig vanskelige reke-måneder, men i år har fiskerne tro på en god sommer.

– Jeg forventer at vi får et overraskende godt sommerfiske. Vi har hatt det enkelte år tidligere, og føler det blir den samme situasjonen nå, med grei tilgang på reker i sommer, sier Kurt Allan Hansen, som er daglig leder ved fiskemottaket Fjordfisk på Hvaler.

– Eventyrlig

Denne vinteren og våren har rekefisket vært eventyrlig, men fisket avtar som oftest om sommeren.

– Sommeren er en periode vi normalt sliter veldig med å få nok reker. I år har vi hatt et eventyrlig vinterfiske, og det fortsetter nå, sier Hansen.

Kurt Allan Hansen

Kurt Allan Hansen ved Fjordfisk har tro på at det blir mye reker også denne sommeren.

Foto: Petter Larsson / NRK

Hansen får støtte fra Guldborg Søvik, som er forsker ved Havforskningsinstituttet.

– Det ser lysere ut enn det har gjort på en del år. Det var veldig god rekruttering av reker i fjor. Til sommeren blir de to og et halvt år, og da kan de kokes og spises. Jeg tror det ser bra ut fremover, sier hun.

Tre årsklasser

Også i fjor sommer bugnet det av reker i havet og alt som kan krype og gå av fiskere var ute og fisket.

Søvik sier at fiskere nå forteller om gode fangster.

Guldborg

Guldborg Søvik ved Havforskningsinstituttet tror også det blir mye reker til sommeren.

– Det tror jeg kommer til å fortsette utover sommeren og høsten. På reketokt i januar så vi også at veldig mye av reken i området står langs norskekysten. Hvis det mønsteret fortsetter vil det bety gode forhold for de norske rekefiskerne.

Dessuten ser det ut som at det er en god rekebestand i år, sier Kurt Allan Hansen. På Fjordfisk får de nå inn reker fra tre gode årsklasser.

– Vi ser på sammensetningen i havet med små og store reker. Når den får skiftet skall og spist etter den har gytt, kan det bli en rimelig bra vekst på den ene gruppa av reker. Da vil vi forhåpentligvis få et godt sommerfiske, sier Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker øker tabell-ledelsen

    Greåker innebandy slo Sveiva 8–5 i toppoppgjøret i innebandyens eliteserie i dag. Laget leder serien, fem poeng foran Sveiva på andreplass. Fredrikstad-laget Slevik ligger på tredjeplass, seks poeng bak Greåker, men med en kamp mindre spilt.

  • Sendt til sykehus etter ulykke

    Føreren av en bil som kolliderte med et tre på Vikaneveien i Fredrikstad er nå ute av bilen. Politiet skriver på Twitter at føreren er ve bevissthet og blir kjørt til sykehuset Østfold Kalnes.