NRK Meny
Normal

Sp vil innføre rushtidsavgift

Partiet mener de har løsningen på trafikkproblemene i de store Østfold-byene.

Trafikkproblemer i Fredrikstad
Foto: NRK / NRK

Per Inge Bjerknes

Sps gruppeleder Per Inge Bjerknes vil ha et 'grønt løft' i Østfold.

Foto: Senterpartiet

Gruppeleder for Østfold Senterparti, Per Inge Bjerknes, har stor tro på det han kaller «et grønt samferdselsløft for Østfold-byene».

– Dobbeltspor på jernbanen er en viktig hjørnestein, men den lokale trafikken trenger også fremtidsrettede løsninger for å skape attraktive og levende byer, sier Bjerknes til NRK.

I dag oppstår det fort store trafikkproblemer, først og fremst i Fredrikstad og Moss, med til dels lange køer i morgen- og ettermiddagstrafikken.

I følge Bjerknes vil bygging av kollektivfelt og gang- og sykkelstier og betydelig økte driftstilskudd til kollektivtransporten løse mye av trøbbelet.

Ønsker omdiskutert avgift

Sp vil også innføre bilbegrensende tiltak, i form av rushtidavgift i byene. En slik avgift har vært oppe til debatt tidligere, blant annet i forbindelse med svevestøv-målingene i Moss.

– Rushtidsavgiften, som vi tenker oss innført fra 2016, skal også være en finansieringskilde for et bedre kollektivtilbud, forteller Bjerknes til NRK.

Ifølge Sp-politikeren vil partiet ha et løft i tre trinn:

 1. 2011-2015: Utbygging av gang- og sykkelstier og kjørefelt for kollektiv- og næringstransport, herunder forbindelser til havnene for tungtransport.
 2. 2014-2015: Oppbygging av et offensivt og oversiktlig kollektivtilbud med hyppige avganger, god regularitet, enkle overganger mellom ulike transportmidler og konkurransedyktige priser.
 3. 2016: Innføring av rushtidsavgift som bilbegrensende tiltak og finansieringskilde for kollektivtilbudet.

- Ingen god løsning

Gruppeleder for Frp i Fredrikstad, Bjørnar Laabak, synes ikke at forslaget om en rushtidsavgift er en god løsning.

- Nei. Vi mener at finansieringen skulle vært statlig. Det er det ene. Og når man nå er i den situasjon at det frem mot 2016 skal bygges bomstasjoner også i Fredrikstad, mener vi at dette med rushtidsavgift bare blir en økning av bompengefinansieringen og dermed en økning totalt i finansieringen, sier Laabak.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Anne Enger til Nobelkomiteen

  Tidligere Sp-politiker, stortingsrepresentant, statsråd og statsminister Anne Enger er utnevnt til Nobelkomiteen. Det opplyser Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet. Enger går inn som første varamedlem, men blir fast representant om to år.

  Anne Enger og Morten Lang Ree
  Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
 • Tror smuglere samarbeidet

  Lørdag ettermiddag måtte politiet stanse en norskregistrert varebil, som ikke stanset for tollkontroll. Bilen var lastet med over 660 kartonger sigaretter og nesten 1,4 tonn med alkoholvarer. En svenskregistrert bil med drøyt 570 liter alkohol ble også stanset av tollerne. Sakene ses i sammenheng, opplyser tollregion Øst.