NRK Meny
Normal

FFK kontaktet aldri forbundet om Sosseh

Fredrikstad Fotballklubb stolte på informasjon de fikk fra det svenske fotballforbundet via spilleren Alagie Sosseh, og kontaktet aldri NFF. Nå reiser spilleren hjem til Sverige.

Alagie Sosseh

Den svenskgambiske spissen Alagie Sosseh reiser hjem til Sverige uten å ha spilt en eneste kamp for FFK. Her med FFK-trener Håkon Wibe Lund fra dagen spissen signerte for klubben.

Foto: fredrikstadfk.no

– Det er klart at dette er kjedelig. Jeg har havnet litt i klem her og får ikke spille kamper. Det gjør det vanskelig for meg. Det kjennes jævelig surt, sier spissen Alagie Sosseh til NRK.

Norges Fotballforbund (NFF) har nektet Sosseh (27) å spille kamper for Fredrikstad Fotballklubb, skriver VG.

Grunnen til avslaget fra NFF er at Sosseh allerede har spilt for to andre klubber denne sesongen. Ifølge regelverket har ikke en fotballspiller lov til å spille for tre klubber i én og samme sesong.

– Informasjonen kom via Sosseh

Per-Erik Jacobsen

Daglig leder i FFK, Per-Erik Jacobsen innrømmer at klubben aldri kontaktet NFF før overgangen ble gjennomført.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

I det endelige avslaget fra NFF står det at: «dersom FFK hadde kontaktet NFF ville man raskt fått oppklart at det ikke ville være mulig for denne spilleren å få en spilletillatelse for en tredje klubb inneværende sesong.»

Daglig leder i Fredrikstad Fotballklubb, Per-Erik Jacobsen sier til NRK at klubben stolte på informasjon de fikk fra det svenske fotballforbundet - via spilleren selv.

– Vi tok sånn sett ikke kontakt med forbundet i forkant. Det burde vi kanskje ha gjort. Men vi fikk god informasjon om at det kunne være muligheter for å få dispensasjon fra regelverket.

Hvem ga dere informasjonen om muligheten for dispensasjon?

– Det har kommet fra det svenske forbundet via Sosseh. Vi har et navn i det svenske forbundet som vi har forholdt oss til.

– Det er trist

Men noen dispensasjon ble aldri aktuelt for Norges Fotballforbund. Både søknaden og anken ble avslått. Dermed blir Sosseh nektet å spille for FFK.

Det synes fotballpresident Ynge Hallén i NFF er trist.

– Jeg synes det er trist at vi har et regelverk som hindrer folk lønnet arbeid. I dette tilfellet har regelverket hindret denne spilleren å få jobb i Fredrikstad og det er ikke bra, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.no.

Men Hallén understreker han at han ikke går imot sitt eget forbund i saken.

– Jeg er helt enig i intensjonen bak regelverket, at spillere ikke skal hoppe fra klubb til klubb. Men så ser vi av og til at det kan slå feil ut i enkeltsaker.

NISO følger saken tett

Yngve Hallen

Fotballpresident Yngve Hallén har allerede drøftet dagens regelverk innad i forbundet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Spissen ble i mai løslatt fra klubben AFC United på nivå to i Sverige på grunn av økonomiske problemer. Dette bekrefter sportssjef i klubben, Hamid Kabodvand i et brev til FFK.

27-åringen gikk så til den norske tredjedivisjonsklubben Birkebeineren på en amatørkontrakt.

– Når en spiller er helt uskyldig i at man må avslutte et arbeidsforhold i en klubb, og så går gjennom en amatørklubb for å avvente et nytt arbeidsforhold, så slår det uheldig ut. Det ser vi i denne saken, sier Hallén som nå åpner for å vurdere regelverket på nytt.

– Når vi ser at regelverk vi har laget i enkelttilfeller slår uheldig ut, så må vi være åpne for å se på det på nytt. Jeg har allerede drøftet internt at vi må løfte en sak. Det blir da frem mot et eventuelt fotballting og en ny sesong.

Joachim Walltin i spillerforeningen NISO har bistått Sosseh i saken. Han sier til VG at saken er et klassisk tilfelle der «regelrytteren vant over den sunne fornuften».

– Jeg skjønner at vi må ha et regelverk for dette. Men her blir det helt feil bruk av det. Spilleren er helt uskyldig i den situasjonen han har havnet i. For oss er dette en viktig sak, selv om Sosseh ikke er medlem hos oss, sier han til avisen.

– Regelverket er noe man alltid må forholde seg til. Det er regelverket vi må se på her og ikke utøvelsen av det, svarer fotballpresident Yngve Hallén.

Ingen økonomiske forpliktelser

FFK har langt på vei gitt opp håpet om å få beholde spissen denne sesongen.

– Nå har vi fått et endelig vedtak fra fotballforbundet, og slik jeg ser det har vi ikke noen flere ankemuligheter. Da drar Sosseh mest sannsynlig hjem til Sverige i løpet av kort tid, sier Per-Erik Jacobsen.

Hva har denne saken å si for økonomien til FFK?

– Vi tok høyde for muligheten for at han ikke skulle bli spilleklar. Vi har ingen økonomiske forpliktelser overfor Sosseh.

Så dere trenger ikke å betale lønn til spilleren?

– Nei, vi har ingen lønnsutbetalinger til Sosseh.

Sosseh er forberedt på at han i dag gjennomførte sin siste trening med laget fra Østfold.

– Jeg vet ikke hva som skjer fremover, vi får bare vente å se. Men sannsynligvis er dette min siste dag her i Norge. Jeg har fremdeles et lite håp, men det er mye som skal til for at jeg skal bli spilleklar.

Den ferske FFK-spilleren Alagie Allatsji Sosseh får likevel ikke spille for Fredrikstad. Norges Fotballforbund nekter den svenske spilleren å spille fordi han allerede har spilt for to klubber tidligere denne sesongen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Kalnes kan få kutt i støtte

  Kalnes videregående skole kan miste over 135 000 kroner i produksjonstilskudd.

  Etter bruddene på dyrevelferdsloven som ble avdekket på skolegårdsbruket i fjor, har Sarpsborg kommune varslet at de vil avkorte produksjonstilskuddet for i fjor.

  Skolen rettet opp i feilene raskt, det er en av grunnen til at de nå klager på vedtaket, sier rektor Hanne Lorentzen:

  Grisehold på Kalnes
  Foto: Petter Larsson/NRK
 • Anmeldt for å ha slått russ

  En deltaker på russetreffet på Fredriksten i Halden er mistenkt for å ha slått til to medruss. Personen er kjørt i politiets arrest og anmeldt. En annen sitter også i arresten etter å ha vært utagerende og overstadig beruset på landstreffet for russ.