NRK Meny

Sommerleir i likeverdets tegn

170 ungdommer med alle former for seksualitet og kjønnsidentitet er denne uken samlet til Skeiv Ungdoms sommerleir på Skjeberg folkehøgskole.

Godt samhold under Skeiv Ungdoms sommerleir 2015 på Skjeberg folkehøgskole

SAMHOLD: Leder i Skeiv Ungdom, Erik Rise (t.v.) forteller at sommerleiren er et fristed hvor alle ungdommer kan få være seg selv, uavhengig av seksuell legning og kjønnsnormer.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Det er rett og slett et fristed for veldig mange mennesker, og det er åpent for alle. De kjønnsnormene vi har i samfunnet begrenser ikke bare de som er skeive, men også de streite, sier leder Eirik Rise i Skeiv Ungdom til NRK.

For tredje gang arranger ungdomsorganisasjonen sommerleir på folkehøgskolen utenfor Sarpsborg, og tidligere har de blitt litt bortskjemt med været.

– Derfor ble vi litt skuffet i år, men det kommer seg jo. Her har vi alt vi trenger i fine omgivelser, så her trives vi godt, sier Rise.

«Jafnadhr»

I løpet av uka kan ungdommene delta på workshops og andre aktiviteter, eller rett og slett bare henge med de andre leirdeltakerne.

– Vi har alt fra sport til show, musikk, dans og så videre, hvor folk får utfordret seg selv og lært nye ferdigheter. Det er også foredrag, og vi har blant annet hatt en religionsdebatt. Ellers handler mye om å sosialisere og bli kjent med nye mennesker i veldig trygge, rusfrie rammer, sier lederen.

Sommerleiren bærer navnet «Jafnadhr», som er norrønt og betyr likeverd eller rettferdighet. Én av de 170 deltakerne er David Ernesto fra Fredrikstad.

– Grunnen til at jeg er her er at Skeiv Ungdom sier ja til mangfold, nei til diskriminering. Noen av mine aller beste venner har jeg truffet her, og det er et utrolig godt miljø som jeg stortrives i. Her føler jeg virkelig at man blir sett for den man er, sier han til NRK.

– Ikke bare for lesbiske og homofile

David Ernesto forteller at det skeive miljøet i Østfold er oppadgående, med store planer om å øke aktiviteten utover høsten.

– Vi skal velge et nytt styre hvor jeg håper jeg får en plass selv, og hvor vi kommer til å ha en del samarbeid med Skeiv Ungdom i Oslo, sier han entusiastisk.

Selv anser David Ernesto seg som homoseksuell heterofil, men på sommerleiren i Skjeberg er det rom for alle varianter av seksuell orientering og kjønnsuttrykk.

– Skeiv Ungdom jobber ikke bare for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Enten du identifiserer deg som heterofil, homofil, bifil, panfil eller hva det måtte være så mener vi at du skal kunne være deg selv, sier leder Erik Rise.

– Det er veldig mange som ikke identifiserer seg som skeive som er med nettopp fordi de syns det er så god stemning her. De slipper de trange rammene og det å bli puttet i bås, og det er veldig befriende.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sa nei til ulvejakt i Østfold

    Det blir ingen ordinær ulvejakt i Østfold i vinter. Det har Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus vedtatt i dagens møte. Men det skal felles 12 ulver utenfor ulvesonen i Akershus og Hedmark kommende vinter. Møtet fortsetter utover ettermiddagen, og skal blant annet avgjøre hva som skal skje med de 16 ulvene i Julussa- og Osdalsflokken i Hedmark.

    Ulv