To mill. over takst for falleferdig småbruk

Den store interessen for småbruk er en ny trend, mener Bondelaget.

Småbruk selges unna

RIVEKLART: I annonsen sto det at bygget har stort behov for oppussing, og at riving kanskje var løsningen for noen. Lettsolgt var det uansett - to millioner kroner over takst.

Etter en heftig budkrig på et lite småbruk i Råde, ble prisen til slutt 3,4 millioner kroner - to millioner kroner over takst. Småbruket har ikke innlagt vann.

Det var Moss Avis som først omtalte saken.

Husene på småbruket ligger i Trøskenveien. Eiendommen er 200 mål, hvor mesteparten er skog. I annonsen står det at «Det må påregnes vesentlig bygningsmessig istandsetting av boligen. For noen vil nok også riving være løsningen».

Småbruk

FALLEFERDIG: Dette er småbruket det ble budkrig om.

Foto: Lotte Olsen / NRK

140 prosent over takst

Ifølge avisen, skal en uavhengig takstmann ha priset eiendommen til drøye 1,4 millioner kroner. Daglig leder i Ketil Koppang landbruks- og næringsmegling AS, Ketil Koppang, sier det ikke er normalt at et slikt småbruk går to millioner over takst.

– Nei, det er ikke normalt. Den gikk 130–140 prosent over takst. Og det var rundt 55 aktører som var der. Men det har nok noe med beliggenheten å gjøre. Det er kort avstand til E6, idyllisk og en usjenert plass, selv om bygningsmassen er rimelig dårlig, sier han.

Småbruk i Trøskenveien

MYE Å GJØRE: Mye må gjøres før de nye eierne kan flytte inn.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Koppang sier at de har en jevn strøm av kjøpere, og mange står på venteliste.

– Vi har en database over kunder som er interessert i den og den type eiendom til den og den prisklassen, sier han.

Ikke priskontroll

Eiendomsmegleren sier det var sju-åtte budgivere, og at sluttsummen ble på 3,4 millioner kroner.

– Vi hadde på forhånd tippet at den ville gå for 2,2-2,3 millioner kroner, men så ble det en million mer. Både kjøper og selger er fornøyde, sier han.

Ketil Koppang

IDYLL: Daglig leder i Koppang Landbruk, Ketil Koppang, sier at småbruket ligger idyllisk til.

Foto: Koppang Landbruk

På grunn av nye regler, skal ikke myndighetene fastslå om prisen er riktig eller ikke.

– Det er nye regler nå om at eiendommer under 3,5 millioner ikke skal prisreguleres. Hadde dette vært en tradisjonell konsesjonseiendom over 3,5 millioner, ville de nok fått problemer med å få konsesjon. Men i dette tilfelle her, er ikke det nødvendig. Det er ikke noe priskontroll på det.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at markedet har talt, og da er vel dette definitivt riktig pris, sier han.

– Positivt

Martha Mjølnerød, leder i Østfold bondelag, merker godt interessen for småbruk og mener det er en ny trend vi nå er vitne til.

Martha Mjølnerød

POSITIV: Martha Mjølnerød i Østfold bondelag mener det er bra at mange vil bosette seg på småbrukene.

Foto: Petur Nielsson

– Mange ønsker å bo landlig, ha dyr som hobby og det synes jeg er utrolig positivt. Det er bra at det bor folk på småbrukene, selv om ikke arealet blir brukt til matproduksjon.

Det hun derimot er skeptisk til, er de høye prisene som kanskje gjør det vanskelig for unge å satse på gårdsdrift. Selv om det er nye regler på eiendommer under 3,5 millioner, er hun forkjemper for en priskontroll.

– En priskontroll er viktig slik at unge kommer seg inn på gårdsmarkedet, sier hun.