Solgt for 47.000 kroner per kilo

Starten på det svenske hummerfisket ble ellevilt. Likevel tør ikke lederen av Østlandets største fiskemottak å skru opp forventningene før fisket starter i Norge.

Hummer

EKSKLUSIV: Prisen på den første hummeren er høy. Utover dagen sank prisen på hummeren omsatt i Göteborg betraktelig.

Foto: SVT

På et fiskemarked i Göteborg ble året første hummer auksjonert bort i dag. Auksjonarius banket ikke med hammeren før prisen var oppe i 47.000 kroner for en kilo.

– Det var enorm interesse. Jeg har aldri sett så mange her som i år, sier auksjonarius Roger Thilander til GP.

Det var en dagligvarebutikk som bladde opp for hummeren.

– Vi planlegger å ha en egen auksjon i butikken senere i uka og samle inn penger til hjerte- og lungefondet, sier Joakim Damsholt Andersson, som leder fiskeavdelingen på Ica-butikken som kjøpte hummeren.

Kiloprisen er betydelig høyere enn det fiskerne fikk i fjor da den første kiloen med hummer ble solgt for 20.833 kroner. Årets pris er den nest høyeste som noen gang er registrert, men betydelig bak toppåret 2012 da kiloprisen var på 102.000 kroner, skriver nyhetsbyrået TT.

Hummerauksjon i Sverige

STOR INTERESSE: Rundt 100 personer deltok på auksjonen av årets første hummer i Göteborg i dag. Auksjonarius Roger Thilander har aldri opplevd så stor pågang.

Foto: SVT

– Helt hinsides

Starten på det som omtales som «sjøens elgjakt» starter i Norge først til helga. Daglig leder Kurt Allan Hansen ved fiskemottaket Fjordfisk på Hvaler har fulgt med på prisene i Sverige i dag.

– Den første kiloprisen er hinsides. Det er prestisje, og snittprisen faller raskt etterpå, sier Hansen.

Kurt Allan Hansen, daglig leder i Fjordfisk

SPENT: Daglig leder Kurt Allan Hansen ved Fjordfisk kaller prisen på den første hummeren «hinsides».

Foto: Bjørn Ruud

Normalt betaler fiskemottakene 300–350 kroner per kilo til fiskerne her i landet. Men Hansen tør ikke å spå noe om prisene i år basert på det som har skjedd i Sverige i dag.

Nye regler

Hansen mener derimot det er flere andre spenningsmomenter ved årets hummerfiske.

Nylig ble det kjent at alle som skal fiske hummer må registrere seg på forhånd. Hansen tror dette kan bidra til å begrense ulovlig fiske blant privatpersoner.

I tillegg har svenskene i år fått de samme minstemålene på hummer som i Norge. Begge disse endringene kan påvirke hummerfisket – og dermed også prisene.

– Dessuten er vindretningen spennende nå i dagene før vi starter. I det siste har vi hatt vind fra øst og nordøst. Det er ikke gunstig for hummerfisket. Men om den snur mot sør eller sørvest, så kan vi få et oppsving i fisket, sier Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • «Moi» skårer for Norge

    Sarpingen Mohamed «Moi» Elyounoussi setter inn Norges første mål i kampen mot Bulgaria i Nations League. Etter 31 minutter leder nordmennene 1-0.

    Moi
    Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • Se nyhetene fra Østfold 20:55

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold 20:55.