Hopp til innhold

Solen skinner på Hvaler

Innbyggere på Hvaler kan snart smile ekstra bredt for hver eneste solstråle som skinner på dem.

Terese T. Pedersen og Eivin Normann Borge

Terese Troy Pedersen (Fredrikstad Energi) og Hvaler-ordfører Eivin Normann Borge

Foto: Håkon Lien Johansen / NRK

Prosjektet rundt fornybar energi er ekstremt viktig med tanke på fremtiden, og Smart Energi Hvaler har tatt en posisjon som ledende i Norge som demo-arena når det gjelder å teste ut nye fornybare løsninger.

Terese Troy Pedersen, Fredrikstad Energi

Hvaler kommune har siden 2011 samarbeidet med Fredrikstad Energi og NCE Smart Energy Markets om prosjektet "Smart Energi Hvaler". Det involverer ca. 6.500 hus og hytter, som har fått installert smarte strømmålere (AMS-målere). Prosjektet setter lys på diverse fremtidsscenarioer og aktuelle satsingsområder fremover. Kommunen har nå lansert en tilskuddsordning som skal hjelper Hvaler-folk med å få billigere solcellepanel.

– Det å kunne klare å få til en slik utvikling vi har ambisjon om, hadde ikke vært mulig uten et godt samarbeid med andre aktører, sier Hvaler-ordfører, Eivin Normann Borge.

Solcellepanel

Et solcellepanel av denne typen vil nå være mulig å få tilskudd på for Hvaler-folk.

Foto: Håkon Lien Johansen / NRK

Et nytt solcellepanel av den typen som skal brukes vil koste rundt 50 000 kroner, men med fratrekk ved støtte fra Enova, og tilskudd fra kommunen vil det havne på ca. 31 000 kroner med ferdig montering på tak.

– Med det prisnivået vi har kommet på vil man i løpet av ca. 8–9 år ha klart å tjene inn investeringen en har gjort, og etter det vil en tjene bare tjene på det, sier konstituert markedsdirektør i Fredrikstad Energi, Terese Troy Pedersen.

Hvaler, stedet med vakre og særegne områder, har en visjon om å bli en foregangskommune innen det å tenke fremover – med stikkordet grønt. I Hvaler kommunes klima- og miljøplan er det en målsetting å kunne skape en bærekraftig utvikling ved å benytte seg av miljøvennlige løsninger. All energi som blir produsert vil være kortreist energi, som altså vil være bærekraftig.

– Denne ordningen er ikke bare viktig lokalt, den er også viktig nasjonalt. Vi står ovenfor noe i fremtiden som vi er nødt til å starte på i dag. Energien som blir produsert her er kortreist energi, altså bærekraftig. Det er utrolig positivt det som skjer, sier Hvalers ordfører.

Les også: Vil la huseierne lage sin egen energi

Fremtidens miljøstasjon

For å oppnå de mål som er satt, er det også andre prosjekter som skal settes i gang. Våren 2016 vil det bli ferdigstilt en ny miljøstasjon på Sandbakken, også den drevet av solenergi.

Miljøstasjon

Slik kan den nye miljøstasjonen på Sandbakk bli seende ut.

Foto: Tegning: Halvor Torgersen

Med en miljøstasjon som lenger ikke opprettholder de kravene som stilles til sortering og håndtering, vil den nye stasjonen på Sandbakken stå som en grunnpilar i kommunens miljøplaner. Med enkle solcelleanlegg, små gassbrennere som brenner biogass og lager varmt vann vil disse planene oppnås.

– Det å få putte nye produkter og løsninger inn i den demoarenaen er absolutt et viktig steg i riktig retning, avslutter Pedersen.