Soldat-støtten har økt kraftig

Christian Furebotten står bak Facebook-gruppa «Støtt Troppene Våre». Etter at fire norske soldater mistet livet søndag har flere tusen meldt seg inn. - En naturlig reaksjon, mener forsker.

Afghanistanveteran Christian Furebotten

Afghanistan-veteran Christian Furebotten står bak Facebook-gruppa «Støtt Troppene Våre».

Foto: Anders Engen Sandén / NRK

Støtte-ærklæringene til de norske soldatene har økt kraftig etter at fire norske soldater ble drept i Afghanistan forrige søndag.

Afghanistan-veteran Christian Furebotten, som bor i Halden, står bak Facebook-gruppa «Støtt Troppene Våre». Støttegruppa opplever nå et ras av medlemmer, men slik har det ikke alltid vært, ifølge han.

LES OGSÅ:

Over 15.000 medlemmer

– Det var veldig liten interesse frem til Kristoffer Sørlie ble drept av en veibombe i Afghanistan i slutten av 2007. Etter at dette kom frem i media økte medlemstallet betraktelig, forteller Furebotten til NRK.no.

Etter at fire norske soldater mistet livet søndag opplever gruppa igjen at flere og flere melder seg inn.

«Støtt Troppene Våre» har nå godt over 15.000 medlemmer og tallet øker hele tiden.

– Folk blir mer klar over virkeligheten og konsekvensene av krigen. Folk skjønner kanskje at det er nå eller aldri. Det er for sent å begynne å støtte når alt er over, sier Furebotten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

"Støtt troppene våre"

Faksimile av Facebook-gruppa.

Foto: Faksimile Facebook / NRK

Stor forskjell fra USA

På Facebook-gruppas informasjonsside står det:

«En klassisk holdning i USA, er at uansett om man er enig eller uenige med de politiske avgjørelsene om å gå i krig, så støtter man de kjempende soldatene. Denne holdingen er fraværende hos det norske folk!.»

Furebotten har selv vært i USA og opplevd de store forskjellene.

– Jeg ble tatt i mot på en helt annen måte i USA. Jeg gikk rundt med en caps hvor det stod Meymaneh på og ble stoppet av folk på gata. De sa tusen takk og fortalte at de satt pris på det vi gjorde. Det var overraskende, forteller han.

– Holdningene endres

Tapet av norske soldater endrer nordmenns holdninger til troppene i Afghanistan.

Det sier forsker i virksomhetskommunikasjon og omdømme på BI, Peggy Brønn.

Hun tror tapet av norske soldater skaper et kollektivt ønske om å vise at man støtter dem.

– Det er en reaksjon på det sjokket man får når noe sånt hender. Folk tenker med en gang at man må omfavne soldatene som kjemper i utlandet, sier Brønn.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Fengselsansatte varsler streik

  1700 medlemmer av Kriminalomsorgens Yrkesforbund vil mandag legge ned arbeidet i to timer fra kl. 11. Den politiske streiken er en protest mot at regjeringen vil legge ned sju fengselsavdelinger i Sør-Norge med totalt 150 ansatte.

  Cathedrals of Culture Halden fengsel
  Foto: Mer film/Neue Roadmovies
 • Utsetter ny politihøgskole

  Både nytt politihus og fengsel i Oslo, nytt tinghus i Drammen og nytt politihus og tinghus i Bergen haster mer enn ny Politihøgskole. Det sier statssekretær Thor Kleppen Sættem i Justisdepartementet. Politikere i Østfold har lenge jobbet for å få en ny politihøgskole lagt til Moss. Dagens høyskole på Majorstua er umoderne og trenger nye lokaler, men blir satt på vent på ubestemt tid i regjeringens forslag til statsbudsjett.

  Politihøgskolen i Oslo
  Foto: Stig Jaarvik / NRK