Hopp til innhold

Fredrikstad-ordfører: – Kjente ikke til ordningen

Fredrikstad kommune har ikke søkt Kulturdepartementet om midler til å forebygge radikalisering, til tross for at det er en av kommunene der flest unge radikale har reist til Syria.

Jon-Ivar Nygård

Jon-Ivar Nygård (Ap) mener tilskuddet fra Kulturdepartementet er ment for andre tiltak enn det som trengs i Fredrikstad.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) i Fredrikstad er en av flere ordførere i Østfold som flere ganger har gått ut og etterlyst penger til bekjempelse av radikalisering. Men da Kulturdepartementet lyste ut midler, kom det ingen søknad fra kommunen.

– Jeg kjente ikke til ordningen før jeg fikk vite om den av NRK i går. Hvorfor man administrativt i kommunen ikke har tatt tak i det, vet jeg ikke, sier Nygård til NRK.

– Et annet nivå

Fra Lisleby i Fredrikstad har flest unge radikale reist til syria for å slutte seg til IS. I Kulturdepartementets pressemelding listes det opp flere organisasjoner som har fått til sammen 2,2 millioner kroner til «dialogarbeid på tros- og livssynsområdet og til tiltak for å forebygge radikalisering».

– Dette er på et litt annet nivå enn det vi snakker om med tanke på hvilke utfordringer vi har, sier Nygård.

Ordføreren forteller at de i stedet har jobbet opp mot justiskomiteen på Stortinget for å få penger til et større prosjekt.

– De prosessene kom det ikke noe særlig ut av, men vi kommer likevel til å sende en søknad fra politirådet i Fredrikstad.

Fredrikstad kommune har ikke søkt Kulturdepartementet om midler til å forebygge radikalisering, til tross for at det er en av kommunene der flest unge radikale har reist til Syria. Nabobyen Sarpsborg har derimot fått store summer.

Reporter: Shemsi Bunjaku. Foto/redigering: Birger Kjølberg.

Naboene søkte – og fikk

Nabobyen Sarpsborg har derimot fått store summer etter at de søkte sammen med kirken.

– Det er svært betydningsfullt for oss å få disse midlene, slik at vi kan utvikle videre det arbeidet vi så langt har drevet først og fremst på frivillig basis, sier prost Kari Mangrud Alvsvåg.

Nå kan muslimer og kristne i Sarpsborg lære enda mer om hverandre, noe imam Ardian Haliti i byens albanske moské setter pris på.

– Farligere enn ebola

I Halitis hjemland Kosovo har kristne og muslimer levd vegg i vegg i flere hundre år. Det håper han også skal bli mulig i Norge.

Ardian Haliti, imam ved den albanske moské i Sarpsborg

Imam Ardian Haliti ved den albanske moskeen i Sarpsborg mener det er viktig med god dialog mellom muslimer og kristne.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Vi forstår hva en religiøs mosaikk betyr i et land, og kan tilby vår erfaring fra Kosovo for å bekjempe de negative meningene som har utviklet seg.

– Det er farligere enn ebola. Også radikalisering er et virus vi må kjempe mot, og vi må stå sammen mot dette, sier Haliti.

Ordføreren i Fredrikstad vil gjerne fortsette samarbeidet med nabokommunen.

– Vi hadde en stor konferanse sammen i fjor høst, hvor vi satte på dagsorden det å bygge kompetanse i kommuneorganisasjonen. Så vi er allerede i gang med et veldig tett samarbeid, sier Jon-Ivar Nygård