NRK Meny
Normal

Søker falleferdig hus til spøkelsesopplevelse

Geocacherne i Østfold på husjakt til nytt opplevelsesprosjekt.

Eg trur på spøkelse

VIL SKAPE SPØKELSESMILJØ. Geocacherne i Østfold samler seg om å skape et spøkelsesmiljø knyttet til sin hobby.

Foto: NRK

Geocaching er en aktivitet, som stadig brer om seg over store deler av kloden og også i Norge.

I korte trekk består geocaching i at man via sin mobiltelefon driver en form for orienteringsløp, men man finner frem ved hjelp av GPS i stedet for kart og kompass.

- Vi leter etter poster, kalt "cacher". Cachene er plassert ut over store deler av verden, og vi ønsker å utvide vår virksomhet i Østfold, sier Lars Henrik Erichsen, talsperson for geocachermiljøet i fylket.

Les også:

- Spøkelseshus for opplevelser

Lars-Henrik Erichsen

KAN BLI EN TURISTMAGNET. Lars Henrik Erichsen tror en løype for geocachere i 'spøkelsesmiljø' kan bli en fulltreffer også for turisme.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Erichsen har lang fartstid med geocaching i inn- og utland, og har på egenhånd laget en løype for geocachere rundt Fredriksten festning.

- Det vi nå er på jakt etter er et falleferdig hus, der vi skal legge til rette for en "spøkelsesopplevelse", sier Erichsen litt hemmelighetsfullt.

Cache-løypene trekker til seg folk fra hele verden, og oppfattes som et turistmål av folk i miljøet, og alle aldersgrupper kan delta.

- Jeg har selv reist til blant annet Spania og Tyskland, der det å jakte på cacher har vært en hyggelig opplevelse i nye omgivelser, og jeg er langt ifra alene om å drive denne aktiviteten, sier han.

Et falleferdig hus, som Østfold-geocacherne nå ønsker seg kommer til å tiltrekke seg mange folk, tror Erichsen.

- En slik spøkelsesløype vil bli en attraksjon. Spennende skal det bli, men vi vil selvfølgelig sette sikkerheten til deltakerne i høysetet, sier Erichsen til NRK.

Han oppfordrer interesserte gård- og huseiere om å ta kontakt direkte med seg.

Les også:

forfallent hus

FORFALLENT OG SKUMMELT. Er det noen i Østfold som har et forfallent hus, som kan stilles til disposisjon for digitale spøkelser?

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Skattejakt med mobiltelefon

Geocaching er også en form for skattejakt der smarttelefonen brukes for å finne skatten som er en «cache» (boks).

- I cachen ligger en registreringsbok og en liten gjenstand du kan bytte til deg mot noe du selv legger igjen, forteller Erichsen til NRK.no.

I Fredriksten festning-løypa Erichsen har vært involvert i er det laget en løype bestående av åtte poster.

- Enhver festning med respekt for seg selv har sitt eget spøkelse. Fredriksten har til og med et kvinnelig sådant - "Den hvite dame", eller "Den grå dame" som hun også kalles noen ganger, sier han.

"Den hvite dame" guider deg via mobiltelefonen gjennom løypa og forteller ting du kanskje ikke visste om Fredriksten festning.

- På hver post skal du finne en bokstav eller et tall som til slutt blir koordinatene, som skal føre deg til «cachen», forteller Erichsen.

Cacher er plassert ut over store deler av verden og informasjon om alle cachene ligger på nettstedet geocaching.com.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: