Snømåking gir hjertetrøbbel

Folk som har hatt problemer med hjertet advares mot å gå løs på våt, tung snø. Mange har en tendens til å overvurdere egne krefter.

Snømåker
Foto: Trine Hamran / NRK

Les også: Neste snøfall utgjør en fare for liv

- Det er en klassisk erfaring at blir det tung, bløt snø, 0 til 2 plussgrader, så kommer det alltid flere pasienter inn med akutt hjertesvikt, sier hjertespesialist Carl Prestin ved Sykehuset Østfold Moss.

Overvurderer seg selv

- Problemet er at pasienter med et svekket eller skadet hjerte kan feilberegne hvor tungt det egentlig er å måke snø. Så går de i gang i det tempoet som de pleide å jobbe i for mange år siden.

- De føler seg tvunget til å rydde hele gårdsplassen og det kan bli for mye, sier Prestin.

- Hvorfor merker de ikke at de blir slitne før det er for sent?

- En liten stund, kanskje ett minutt eller to, går det veldig bra og man merker ingenting. Men så får ikke musklene i armer og ben nok oksygen, så blir hjertet overbelastet og da kommer problemet hvis man her en svekket hjertemuskel.

Se video:

Video nsps_upload_2009_1_23_18_18_56_85.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Les også: Kurs i snømåking

I faresonen

- Hvem er i faresonen?

- Det er de som har tidligere har hatt hjerteinfarkt, som altså har en gammel skade på hjertemuskelen. De som har hatt en bypass-operasjon og på andre måter har en nedsatt hjertefunksjon, skal ta det forsiktig med tung snø og ikke være for optimistiske.

- Kan man likevel måke snø hvis man er forsiktig?

- Ja, men de som er i en utsatt gruppe bør overlate disse oppgavene til noen yngre. Gi jobben til noen barnebarn eller noen andre som er unge og sterke. Det kan være forferdelig tungt, avslutter Prestin.

Les også: Slik kvitter du deg med snøen!