Hopp til innhold

Snik-koloniserer Sverige

Nordmenn bryter svensk strandlov og tar seg til rette i Strømstad kommune.

Långenäs, Iddefjorden

- Vi føler at vår bevegelsesfrihet tråkkes på. Det er en grenseløs frekkhet vi her er vitne til, sier fastboende på svensk side av Iddefjorden etter at 'Privat-skilt' er satt opp på en strand allmenheten har benyttet i mange tiår.

Foto: Privat

- Mange nordmenn forsøker å snik-kolonisere deler av Nord-Bohuslän, det hevder svenske Rune Karlsson, som er fastboende på Hälle på svensk side av Iddefjorden i Strømstad kommune.

Sammen med andre fastboende er han kraftig irritert over at kjøpekåte nordmenn, som handler eiendom på Bohusläns-kysten, tar seg til rette i det svenske landskapet.

- Dette gjelder ikke alle nordmenn, selvfølgelig. Men de som brøyter seg vei og oppfører seg som bøfler her på svensk side er ikke gode ambassadører for Norge, sier Karlsson til nrk.no.

Litt spøkefullt kaller han Strømstad kommune for ”Norges størsta koloni i utlandet”.

- Vi er ikke uten humor her, men det er trist å se denne totale mangel på takt og tone fra fritidsimmigrantene fra Norge, sier han.

Les også:

Kart over Hälle- og Nord-Bohuslän

Områdene langs Iddefjorden er svært populære blant pengesterke nordmenn. Prisene er langt lavere enn ute ved vestkysten, og kapitalsterke nordmenn konkurrerer uansett ut svenskene på pris.

Foto: Ill: Strömstad kommune

Dårlige norske vaner

Stadig flere nordmenn kjøper opp eiendommer i det svenske ferieparadiset, og tar med seg norske vaner dit de kommer.

Mens man i Sverige holder friheten til å ferdes langs kysten høyt, og har lovfestet forbud mot å sperre av kystlinjen for allmen ferdsel, har nordmenn andre vaner.

- Vi ser mye rart her langs grensen. Pengesterke nordmenn kjøper seg opp og stenger av områder. Det er slik jeg opplevde det på Hvaler i Norge, da jeg leide hytte der på 60-tallet. Mange steder på Hvaler var det den gang piggtråd, gjerder og skilt med ordet "privat" påskrevet, sier Karlsson.

Han sier det oppstår kraftige gnisninger mellom fastboende og opportunistiske nordmenn som søker lebensraum for sin fritid i Bohuslän.

- Jeg understreker igjen at dette ikke gjelder alle. Jeg har mange gode norske naboer her, som heller ikke setter pris på at folk tar seg til rette, sier Karlsson.

Les også:

Långenäs, Iddefjorden

Idyllen på Långenäs-stranden er truet av nordmenn som opptrer som bøfler, mener svenskene.

Foto: Privat

Eide ikke sperret strand

Det som har fått begeret til å renne over for flere av de fastboende på Hälle er at stranden ved Långenäs er forsøkt stengt av norske huseiere et sted ved fjorden.

- Vi føler vår frihet veldig tråkket på, og det irriterer "gallefeber" på oss som har bodd her lenge at vi blir møtt med en slik frekkhet, sier Rune Karlsson.

Stranden, som er forsøkt sperret av med skilt, bukker og tau, tilhører ikke eiendommen de norske eierne på stedet har kjøpt, og har vært allemannseie i "alle år".

- Første gang jeg oppdaget dette spurte jeg de tidligere eierne og grunneier av et større område her om stranden tilhørte nordmennene. Det gjorde den ikke, og uansett kan man ikke her i Sverige påberope seg "privat strand", sier Karlsson.

- Holder strandskyddet høyt

Det svenske strandskyddet er forankret i en lov som understreker at all ferdsel skal foregå uten hindring langs den svenske kysten.

Loven er lik over hele Sverige.

Ideelt sett skal man kunne gå fra den svenske kysten nordøst ved Finland rundt hele Sveriges kyst og frem til Iddefjorden mot Norge uten å bli møtt av en eneste sperre, gjerde eller varsel om at områder er private.

- Det er kun i helt spesielle tilfeller at områder langs kysten unntas fra strandskyddsloven, sier Maria Bylund ved miljøavdelingen i Strømstad kommune.

Hun sier at forholdet miljøavdelingen nå har fått forespørsel om fra NRK i på Långenäs i Iddefjorden mest sannsynlig ikke faller inn i unntaks-kategorien i det hele tatt.

- Det er veldig lite sannsynlig at man i Iddefjorden skal gis noen anledning til å sperre av fri ferdsel langs kysten, sier hun.

- Skilt skal vekk

Det er få fastboende, få hytter og hus og store friområder langs den svenske Bohusläns-kysten.

Strømstad kommune er ikke ukjent med at nordmenn og andre tar seg til rette langs kysten.

Maria Bylund på miljøavdelingen reagerer kraftig på ulovlig sperring av strandsonen.

- Iblant blir det temmelig infisert bare man tar opp dette forholdet med nordmenn, men også med svensker, sier Bylund.

Hun sier Strømstad kommune ikke finner seg i norske sperringer av svensk kyst i kommunen, og Bylund lover at skiltene i Iddefjorden kommer til å bli fjernet.

- Vi vil virkelig verne om folks rett til å kunne bevege seg i strandsonen. Strandskyddet er vel etablert i Sverige. Skiltene som har vært satt opp på Långenäs regner jeg med blir fjernet, sier Bylund til nrk.no.