Her produseres det 240 kubikkmeter snø i timen

Seks snøkanoner går for fullt i Kjerringåsen Alpinsenter i Sarpsborg. Går det slik daglig leder Leif Skaar håper, åpner en av bakkene til helgen.

Snøkanon i Kjerringåsen Alpintsenter, Sarpsborg

Snøkanonene i Kjerringåsen Alpintsenter har gått døgnet rundt siden fredag.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

I Kjerringåsen har det snødd i flere dager. Skaar slår fast at snøværet, det må han sørge for selv, om det skal bli noe fart i bakken.

– Det er ingen annen råd. Det blir dårlig med det som kommer naturlig. Vi må lage snø selv, sier han.

Snøkanonene har gått døgnet rundt siden fredag morgen. De sender samlet ut fire kubikkmeter snø i minuttet, 240 kubikkmeter hver time.

Mest effektivt om natten

– Det er jo forskjell på temperaturen. Snøkanonene er mest effektive om natten. Da er det kaldest, så det er viktigst å holde fullt kjør da, forklarer han.

Mandag morgen var det ni minus, og det var Skaar godt fornøyd med.

– Det er helt ideelt. Det er kaldt nok til at det blir produsert bra med snø, men likevel ikke så kaldt at vi får problemer med at rør og utstyr fryser. Det er akkurat riktig temperatur, sier Skaar.

Håper å åpne til lørdag

– Når kan folk begynne å bruke snøen?

– Vi lager snø i to bakker, i mellombakken og i barnebakken. Jeg har sagt at utover dagen i dag vet jeg om det er nok snø til at vi kan klare å preppe ut og kunne åpne. Det ser lovende ut. Nå kommer det jo et regnvær i morgen, skikkelig grisevær, så helt sikker er jeg nok ikke før onsdag. Men er vi heldige, er det mulighet for å åpne mellombakken til lørdag.

Kunstsnø er mer robust enn snø fra skyene. Den tåler mildvær bedre.

Leif Skår, daglig leder ved Kjerringåsen Alpinsenter

Daglig leder ved Kjerringåsen Alpintsenter, Leif Skaar, er ikke bekymret, selv om det er meldt regnvær tirsdag.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

– Den snøen vi produserer er mye mer kompakt. Det vil ikke tine så mye av den, selv om det kommer regnvær en dag. Men det blir jo veldig vått. Det kan hende vi må la det tørke litt, før vi kan begynne å jobbe med snøen igjen. Det ser ut til at det blir tørrere og lavere temperatur utover i uka, så det er muligheter, sier Skaar.

Kunstsnø er ikke akkurat kunstig. Det er fortsatt frosset vann. Forskjellen er at det brukes snøkanoner som sørger for at vannet blir til iskrystaller i kulda.

– Det er ikke noe hokuspokus, forsikrer Skår.

Snø i Kjerringåsen

Det er allerede ganske vinterlig i Kjerringåsen.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK