NRK Meny
Normal

Smuglet søppel i gammel fiskebil

Eksport av miljøfarlig avfall øker, og Tollvesenet setter inn ressurser for å få bukt med problemet.

Eksport av søppel

Dette er en gammel, avregistrert fiskebil, og den ble stoppet av tollerne på Svinesund fullstappet med avfall som kan være miljøskadelig. Det er et av flere eksempler på ulovlig utførsel av avfall fra Norge avslørt de siste ukene.

Foto: Tollvesenet

Tollvesenet har gjennomført en aksjon i samarbeid med Statens Forurensningstilsyn de siste ukene.

- Alvorlig problem

Underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet Anita Graff sier at resultatene er nedslående.

- Det vi ser, er at dette er et alvorlig problem. Vi har avdekket til dels store forsøk på utførsel av avfall fra Norge, og det ser vi alvorlig på, sier Graff.

Ulovlig utførsel av defekte frysere, kjøleskap, biler, bildeler, kjøle-kompressorer og utrangerte elektriske og elektroniske produkter har blitt avslørt.

Tollvesenet presiserer at transport av avfall på tvers av landegrensene kan være en fornuftig måte å utnytte materialet eller energien i avfallet.

- Må forhindre eksport av miljøproblemer

Men eksport av avfall er også ofte en måte å unngå høye miljøstandarder i opprinnelseslandet på ved å dumpe det i den tredje verden.

– Vi har et ansvar for å forhindre at Norge ikke eksporterer miljøproblemer til fattige land. Vi må ta ansvar for å behandle det miljøskadelige avfallet vårt selv. Derfor kontrollerer vi jevnlig for å stoppe ulovlig eksport av farlig avfall, sier SFT-direktør Ellen Hambro og toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Avregistrert fiskebil full av miljøskadelig søppel

Blant sakene som er avdekket ved den siste kontrollen er en tidligere fiskebil som - kjørende på piggdekk og med dagskjennetegn - ble stoppet på Svinesund.

I is-lukene på den avregistrerte bilen ble det funnet et titalls kofferter med brukte klær, en stor mengde ødelagte harddisker, et titalls brukte datamaskiner og kompressorer merket med klimagasser (KFK), klippet ut av kuldemøbler.

Dette er produkter som ofte innholder miljøskadelige stoffer som mottakslandene ikke har tilfredsstillende systemer for å ta hånd om.

- Skal ha flere aksjoner

Ifølge Tollvesenet havner slikt avfall ofte på ulovlige fyllplasser hvor det farlige avfallet lekker ut og havner i naturen.

- Det vi gjør nå er å bygge opp kompetansen vår på dette området, og da spesielt i samarbeid med SFT. De resultatene vi har fra denne kontrollaksjonen viser at det er viktig for oss å ha et sterkt fokus på dette i fremtiden, og vi kommer helt klart til å gjennomføre flere aksjoner av denne typen, sier Anita Graff.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: