Smuglet med overlast

Med falske, norske bilskilt og ombygget fjærsystem prøvde en 23-årig polakk å få med seg 1450 liter øl og 82 liter brennevin i tillegg til en del sigaretter over grensen. Bilen hadde en overvekt på over et tonn.

Tollvesenet på Svinesund

Mannen ble stanset av tollerne på Svinesund i januar.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Polakken ble stanset på Svinesund tidlig en lørdagsmorgen i januar i en Ford Transitt varebil.

Bilen var utstyrt med norske registreringsnummer, men det viste seg at den egentlig var registrert i Belgia. De belgiske bilskiltene ble funnet i bilen.

Ombygd fjærsystem

Undersøkelser viste at fjæringssystemet på bilen var ombygget. Ved hjelp av en kompressor kunne fjæringen reguleres slik at det så ut som bilen var normalt lastet selv om den hadde betydelig overlast.

Da bilen ble stanset, hadde den en totalvekt på 3.400 kilo. Tillatt totalvekt i følge vognkortet var på 2.340 kilo, slik at overlasten var på over et tonn.

Tilstod smuglingen

Da polakken møtte for tingretten i Halden i forrige uke tilstod han at han hadde smuglet øl, brennevin og sigaretter, og han tilstod også at hadde falske skilter på bilen.

Han erkjente ikke straffskyld for å ha kjørt bil med ombygget fjærsystem og med overlast. Halden tingrett oppfattet det slik at han ikke erkjente skyld, fordi det ikke var han selv som hadde bygget om bilen.

Varene han hadde med seg representerte en avgiftsunndragelse på over 160.000 kroner.

Halden tingrett

Halden tingrett har dømt 23-åringen til fengsel i et halvt år.

Foto: Rainer Prang / NRK

I retten forklarte 23-åringen at han skulle få 1.500 kroner for å kjøre varene til Bergen.

Får ikke kjøre i Norge mer

Mannen ble tatt for tilsvarende smugling i 2011.

Dommen fra Halden tingrett lyder på fengsel i et halvt år. I tillegg har mannen mistet retten til å kjøre bil i Norge for alltid. Varene mannen hadde med seg er beslaglagt, det samme gjelder den ombygde bilen.