NRK Meny
Normal

Smuglet 10 kilo kokain uten å krysse grensen

En mann gikk på toget i Göteborg, plasserte en bag med kokain på hattehylla og gikk av. Nå er han, og en mann som gikk på toget i Moss for å se etter bagen, dømt for smugling.

Bag med ti kilo kokain

Denne bagen med ti kilo kokain fant tollerne på toget fra Göteborg.

Foto: Tollvesenet

I september i fjor reiste en makedoner i 60-årsalderen fra Amsterdam til Hamburg. Han hadde med seg en bag med ti kilo kokain. I Hamburg traff han en landsmann, som er i midten av 20-årene.

Den yngste dro til Oslo med tog den 15. september i fjor. Dagen etter tok den eldste med seg bagen med kokain og gikk på toget til Oslo i Göteborg. Han plasserte bagen på hattehylla, og gikk så av toget i god tid før toget kom til grensen. Han tok et annet tog tilbake til Göteborg.

Ble funnet av tollerne

Tilbake i Göteborg sendte han en tekstmelding til sin landsmann, som var vel framme i Oslo. I meldingen skrev han hvor i toget han hadde plassert bagen. Yngstemann tok et tog fra Oslo til Moss og gikk på utenlandstoget fra Göteborg der.

Tollvesenet gjennomførte en kontroll på toget etter at det passerte grensen. Bagen med kokain ble oppdaget og tatt av toget på Fredrikstad stasjon. En tollspaner ble med toget videre.

Tollspaneren la merke til mannen som kom på toget i Moss, og som gikk fram og tilbake og lette etter noe på toget. Da toget kom til Oslo ble mannen undersøkt av tollere. De ba om å få se innholdet på telefonen hans. Han forklarte at den var låst og at han måtte kontakte broren for å få pinkoden. Han ble ikke konfrontert med noe mistanke, og etter avtale med politiet fikk han gå videre.

Kom tilbake for å lete

Få dager senere kom begge de to makedonerne til Gardermoen med fly. De forklarte at de kom som turister, men en tolltjenestemann fattet mistanke til de to, og varslet politiet. Det ble igangsatt skjult spaning og dagen etter ble de to pågrepet. Få dager etter pågripelsen tilstod eldstemann smugling av ti kilo narkotika.

Da saken kom opp for tingretten i Halden midt i måneden tilstod yngstemann at han hadde smuglet 10 kilo marihuana. Han har ikke villet innrømme noe tidligere. Tingretten er overbevist om at han visste at det var kokain de smuglet. Retten tror ikke noe på forklaringen fra de to om at oppdragsgiverne hadde opplyst at det var marihuana i bagen.

Begge ble funnet skyldige i smugling av ti kilo kokain. Tingretten mener den eldste av de to hadde en mer overordnet rolle i smuglerforsøket. Dommen lyder på fengsel i seks år for ham. Den yngste er dømt til fengsel i fem år og åtte måneder. Begge har sittet fengslet siden de ble pågrepet i september i fjor.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • NSB mangler personell

    Ti prosent av NSBs tog på Østlandet er nå enten innstilt, kjører med stengte vogner eller med færre vogner enn normalt, skriver Aftenposten. Årsaken er at NSB mangler personell. Konsernsjef I NSB Geir Isaksen sier til Aftenposten at de har kvittet seg med for mange ansatte.

  • Ny forening for unge slagrammede

    Totalt sju mennesker møtte opp da LHL hjerneslag ung ble stiftet i Østfold i går kveld. Da tilsvarende forening startet i Oslo for kort tid siden, møtte tre mennesker opp. Initiativtager i Østfold, Remi Drageset er godt fornøyd