Hopp til innhold

Smuglere nektes innreise til Norge

Fredag ble en svensk mann nektet innreise til Norge i to år på grunn av kjøttsmugling. Politiet i Østfold melder om en voldsom økning i utvisningssaker.

Den svenske statsborgeren smuglet 600 kilo kjøtt over grensa på Svinesund i fjor sommer. Mannen fikk et forelegg på 20.000 kroner, men skal ikke ha betalt for seg.

Torsdag var mannen tilbake på nytt, denne gang med 400 kilo kjøtt, og 120 liter brennevin i bagasjen. Mannen fikk umiddelbart et forelegg på 35.000 kroner. Fredag ble han nektet innreise i Norge de neste to årene, det sier politiadvokat John Øyvind Skarpeid.

– Han ble pågrepet, og det ble opprettet en utvisningssak. I dag vedtok Utlendingsdirektoratet at han skulle få innreiseforbud til Norge i to år, sier han.

Økning på 70 prosent

Politiadvokat John Skarpeid

Politiadvokat John Øyvind Skarpeid.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Saken er bare en av mange utvisningssaker politiet i Østfold har sendt videre til Utlendingsdirektoratet den siste tiden.

I 2011 hadde Østfoldpolitiet 257 slike saker. Det er en økning på 70 prosent sammenlignet med 2010.

– Vi har økt fokuset på å bruke utvisning som et virkemiddel, for å bekjempe uønsket kriminalitet, og hindre at blant annet smuglere kommer tilbake til Norge. Det vil si at de får et innreiseforbud til riket, sier Skarpeid.

Risikerer ubetinget fengsel

Politiadvokaten forteller også at politiet har hatt en økning i saker der personer som tidligere har blitt nektet innreise allikevel kommer tilbake.

– Hvis de kommer tilbake etter at de er utvist, så vil det medføre ubetinget fengselsstraff. Vi har hatt svært mange dommer i det siste, og en økning i senere tid, sier han.

I 2010 hadde politiet 15 saker der personer kom tilbake til Norge etter at de tidligere hadde blitt utvist. 10 av sakene ble avgjort med straffereaksjoner – hovedsakelig ubetinget fengsel.

I fjor opplevde politiet en tredobling av sakene, til 44 saker. Hele 41 av disse sakene ble avgjort med straffereaksjoner. Resten kan bli sendt ut av landet på nytt, sier Skarpeid.

– I de sakene som ikke blir avgjort med straffereaksjoner, så velger vi normalt å sende personene ut av landet igjen, fordi de ikke har vært kjent med at de hadde blitt utvist i førsteomgang, sier han.