Normal

Smuglerbiler utgjør en stor trussel på veiene

De fleste smuglerbiler som blir stoppet av tollvesenet eller utrykningspolitiet er manipulerte eller ombygde. Det sier distriktsleder i Utrykningspolitiet for Øst, Stein-Olaf Røberg.

Tollbeslag
Foto: Svinesund tollkontor

Stein-Olaf Røberg i Utrykningspolitiet

Distriktsleder i Utrykningspolitiet for Øst, Stein-Olaf Røberg, sier at smuglerbiler bør vekk fra veiene.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

I helgen ble seks polske biler stoppet på Svinesund fullastet med smuglergods. Bilene ble stoppet under en samarbeidsaksjon mellom UP, lokalt politi og tollvesenet på Svinesund for å få stoppet verstingene. Det ga resultat. Røberg sier at de fleste smuglerbiler er ombygd for å tåle ekstra vekt.

– Det vil si at de enten har fått satt på ekstra luftfjæring slik at de kan reguleres fra bilen, eller at man har gjort ting med bilen som oppheng og fjærer slik at bilen tåler veldig stor vekt, forklarer han.

– Oppfører seg som en murstein

Fjærsystem på smuglerbil

Bildet viser fjærsystemet under en varebil som er ombygd med luftfjærer og er tatt ved en annen anledning.

Foto: UP

Røberg sier at bilene er livsfarlige på veiene.

– Med så stor overvekt som bilen ikke er konstruert for, eller laget for når det gjelder bremsing og styring, vil bilen oppføre seg som en murstein på veien. Den vil ha problemer med å bremse og stanse slik den burde gjort. Hvis man må svinge brått, risikerer man at hele kjøretøyet velter, sier han.

Vet dere noe om omfanget?

Måler for lufftrykk

Bildet viser måler for lufttrykk og betjeningspanel inne i bilen slik at de kan heve og senke bilen ut ifra last om bord ved å fylle luft inn på ventilen. Ved riktig luft i fjærene vekker det ikke mistanke når bilene kjører langs vegen uavhengig om den er full eller tom.

Foto: UP

– Ja, vi har jo holdt på med dette noen år, sammen med tollvesenet blant annet. Vi har inndratt veldig mange slike biler og fått de hugget opp til spiker. Men kjøretøyene kommer stadig tilbake fordi det er så lukrativt å drive med dette. Smuglerne investerer i biler i utlandet og kjører over grensa med smuglergods.

– Omfanget er nok større enn det vi er klar over, og vi stopper bare en liten del av det som ferdes over grensene, sier han.

Fullastet med alkohol og sigaretter

Hittil i år har tollvesenet på Svinesund beslaglagt 28. 000 liter øl og 445.500 sigaretter.

Tollbeslag

Smuglerne prøver alt for å skjule smuglergodset.

Foto: Svinesund tollkontor

De polske bilene som ble stoppet i helgen var fullastet med alkohol og sigaretter.

– Til sammen var de lastet med 7650 liter øl, 1000 liter brennevin og 67.000 sigaretter. Det største enkeltbeslaget var på 2345 liter øl. Bilene var manipulert og stivet opp slik at man ikke kunne se at de var tungt lastet, sier seksjonssjef for grensekontrollen på Svinesund, Wenche Fredriksen.

Er dette et stort beslag sett i deres øyne?

– Ja, det er det absolutt. Her var det veldig mye alkohol og sigaretter som ble tatt på kort tid, så dette er utrolig store beslag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 20.55-nyhetene her

    Programleder i kveld er Bengt-Eigil Ruud
  • Frisk har økt ledelsen mot Sparta

    Etter andre periode er stillingen 0-2 i Sparta Amfi. Frisk Asker økte ledelsen med ytterligere ett mål i midtperioden mot Sparta. En periode gjenstår.