NRK Meny
Normal

Smuglet alkohol med papp-skilt på bilen

En polakk krysset Svinesund med alkohol og tobakk søndag morgen. Bilen var utstyrt med falske, norske nummerskilt, laget av papp. Skiltene var godt laget.

Smugler hadde falske norske skilt

GODT LAGET: Polakken hadde utstyrt bilen med falske skilt som var svært godt laget.

Foto: Tollvesenet

– De var såpass gode at de var vanskelig å oppdage i overvåkningskameraene, medgir tolloverinspektør Cathrine Bærem. – Men ved nærmere øyesyn ser man at de er falske.

Kjørte på grønn sone

Bilen ble stanset på E6 ved Solbergkrysset i Skjeberg ved sekstiden søndag morgen. Da hadde den krysset grensen på Svinesund og kjørt på grønn sone.

– Det ble stanset av en av våre patruljer. Vi visste da den passerte grensen at den bilen ville vi stanse. Dette er en av våre arbeidsmetoder, forklarer Bærem.

Tollerne fant 75 liter brennevin, 730 liter øl og 14.000 sigaretter gjemt i bilen.

Bilen ble i dette tilfellet ikke fanget opp av nummergjenkjenningskameraet som finnes på grensen. Dette kameraet fanger opp biler som er utstyrt med stjålne skilt, etterlyst, eller som mangler EU-godkjenning eller årsavgift.

Det var andre ting som fikk tollerne til å fatte interesse for bilen. Det er selvfølgelig en risiko å passerte grensen med en tungt lastet bil på et tidspunkt med forholdsvis lite trafikk.

Tollbeslag 12-10-14

Tollvesenet fant en bil fullastet med alkohol og sigaretter.

Foto: Tollvesenet

Viktig med norske bilskilt

En del utenlandske smuglere velger å utstyre bilene sine med norske registreringsnummer i håp om å slippe lettere gjennom tollkontrollen. Noen har benyttet stjålne skilter, andre har fått laget falske skilt.

Problemet med stjålne skilt har vært at de som oftest er registrert som stjålet, og at de da blir avslørt fordi bilmodell og farge på bilen ikke stemmer. De falske skiltene er ofte blitt laget med bokstav- og nummerkombinasjon som er i bruk på tilsvarende bil i Norge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: