– Jeg har aldri opplevd maken

En potensiell stor smuglersak er under etterforskning i Østfold.

Harald Otterstad, smugling

Forsvarer for en av smuglerne, Harald Otterstad sier at forklaringen nesten er for god til å være sann.

Foto: Tollvesenet/Martin Tangen Schmidt/NRK

Ivar Prestbakken

Krimsjef i Fredrikstad, Ivar Prestbakken sier at politiet nå undersøker mannens forklaringer nærmere.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Etter at politiet og tollvesenet aksjonerte på svenskegrensen i helga, ble flere utenlandske statsborgere arrestert for smugling.

De fleste har fått et forelegg og er løslatt. Men en av smuglerne er varetektsfengslet i en uke etter å ha forklart seg om flere forhold.

– Det er ikke vanlig at utenlandske statsborgere kommer med en såpass uforbeholden tilståelse av flere forhold, sier krimsjef i Fredrikstad, Ivar Prestbakken.

– Politiet må gjøre en gravejobb

I tillegg til å tilstå forholdet han ble pågrepet for på lørdag, har han i avhør vært helt åpen som sin smuglerhistorie.

Mannen skal ha forklart seg om flere forhold og bakmenn. Mannens forsvarer Harald Otterstad sier til NRK at han er overrasket over forklaringens omfang.

– Jeg har faktisk aldri opplevd maken til dette konkrete tilfellet. Nå må politiet gjøre en skikkelig gravejobb for å se om dette stemmer. Det er nesten utrolig at dette skal ha hatt et så stort omfang, sier han.

Forklaringene skal ha basert seg på mannens egne smuglerturer, som han påstår har vært flere over lengre tid. Otterstad tar et forbehold om at klientens forklaring faktisk stemmer.

– Hvis dette medfører riktighet, må det være snakk om en rimelig god organisering av dette og over tid. Men det er mye «hvis» foreløpig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Beslag på Svinesund 20. oktober

Dette ble resultatet av tollernes aksjon i helgen. Dette ble resultatet av tollernes aksjon i helgen.

Foto: Tollvesenet

Politiet vil kvalitetssikre

Krimsjef Prestbakken sier at politiet nå jobber med å kvalitetssikre forklaringen til mannen.

– I utgangspunktet må vi legge siktedes forklaring til grunn, så må kvalitetssikre opplysningene og se hva vi kan underbygge og hva vi eventuelt avskrive.

– Det er nok ganske mye at denne trafikken som er organisert. Det er ikke noen overraskelse for politiet at det er bakmenn og oppdragsgivere, både i Norge og i utlandet, som organiserer denne trafikken

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold 18:50

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 18:50.