NRK Meny
Normal

Seks personer smittet av papegøyesyke

På få dager har seks personer blitt smittet av papegøyesyken i Sverige. Uvanlig mange, mener eksperter.

Papegøye

SMITTE: Bakterien Chlamydia psittaci kan smitte over på mennesker, men det er sjeldent. Nå er seks mennesker smittet av papegøyesyke i Sverige.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Den siste uken har flere blitt smittet av papegøyesyke i området rundt Göteborg, en smittsom infeksjon som finnes hos en rekke fuglearter, blant annet hos papegøyer.

Felles for de seks som er smittet, er at de har vært i kontakt med fuglebur.

Står uten spor

Smittevernslege Eva Lindhusen Lindhé i Uddevalla, sier til Sveriges Television at det er ytterst uvanlig at så mange smittes.

– Vi vet ikke hvorfor det er så mange og hvorfor det har skjedd akkurat i dette området, sier hun til samme kilde. Vi har nå bedt ornitologer om å se på saken.

Sykdommen finnes naturlig hos ville fugler, men det er ytterst sjelden at mennesker smittes.

Det at fuglebur er fellesnevneren her, betyr at de syke kan ha pustet inn bakterien. Det forteller Rune Aae, høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, til NRK.

Rune Aae

GIR RÅD: Høgskolelektor Rune Aae sier til NRK at det er viktig å vaske fuglebur utendørs og bruke masse vann. Da reduseres smittefaren kraftig.

Foto: Christian Nygaard-Monsen

– Vi snakker om en burbakterie. Jeg har aldri hørt om at mennesker har blitt smittet av ville fugler, med mindre det har vært måker eller ender i fangenskap som har hatt kontakt med tamfugl.

Han forteller at mennesker smittes gjennom innånding av smittestoff ved nærkontakt med smittet fugl eller deres avføring. Sykdommen, som også kalles ornitose eller psittakose, gjør at det er viktig å skifte på buret utendørs og bruke masse vann.

– Bakterien trives i varmen hos tropiske fuglearter og dør fort i kontakt med minusgrader. Når man har fugler i bur inne, så overlever den like vel, forklarer han.

– Trenger ikke være bekymret

Aae mener dette er et usedvanlig uheldig sammentreff det som har skjedd i Sverige og sier at fugleeiere ikke trenger å være bekymret for bakterien.

– Tar man normale forholdsregler og er flink til å skifte buret med mye vann, reduserer man smittefaren til et absolutt minimum.

Papegøyesyken gir symptomer som kraftig influensa med påfølgende feber.

– Men, som sagt, det skal veldig mye til før man blir syk, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: