Hopp til innhold

Småpartiene avgjør i Fredrikstad

Venstre og Krf sitter med nøkkelen i Fredrikstad.

Fredrikstadbrua
Foto: Arkiv / NRK

Se resultatet i Fredrikstad her:

Det er fortsatt usikkert hvem som får sitte med makta i Fredrikstad.

Den borgerlige alliansen mellom Høyre, Frp og Folkets stemme får 25 plasser i bystyret.

Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Bymiljølista og Pensjonistpartiet får tilsammen 23 plasser.

Venstre og KrF avgjørende

Dermed er det Venstre med sine 2 representanter og Krfs 3 bystyrerepresentanter som avgjør hvem som blir sittende med makten i Fredrikstad de neste fire årene.

Knallharde forhandlinger

Arbeiderpartiet er det største partiet i Fredrikstad med 32,8 prosent. Fremskrittspartiet er plankebyens nest største parti med 31,2 prosent.

Nå må både Ap og Frp gå inn i forhandlinger med småpartiene før det blir klart hvem som får makten i Fredrikstad.

- Vi klarer ikke med de samarbeidspartiene vi har å få et flertall. Det blir spennende fremover nå. Både Kari Agerup og jeg vil bli ordfører, men vi får se utslaget av eventuelle forhandlinger. Vi har jo et håp at KrF blir med, sier Frps ordførerkandidat Eva Kristin Andersen.

 

Ap, KrF og FrP i Fredrikstad

Eva Kristine Andersen(FrP), Jan Paus(KrF) og Kari Agerup (Ap)

Foto: Christina Eriksen/NRK

 

Kari Agerup tør ikke å si noe om hvem som blir ordfører i Fredrikstad.

- Det er litt for tidlig å si. Jeg håper jo at det blir meg, men nå skal vi inn i drøftinger med de andre partiene, sier Agerup.

Venstre og Krf avgjør

Det er sentrumspartiene Venstre og Krf som sitter med nøkkelen i Fredrikstad.

Kristelig Folkeparti har ikke bestemt seg for om de vil samarbeide med den sosialistiske eller den borgerlige siden i Fredrikstad.

- Vi ville ikke ta noen avgjørelse på det før noen banker på døra og vil samarbeide med oss, sier Krfs leder i Fredrikstad Jan Paus til NRK Østfold.

Hvis Krf velger å støtte venstresiden, ligger nøkkelen hos Venstre.

Men Venstres Ulf Trenum flagger til f-b.no at han ikke vil støtte Frp-kandidaten. Han vil imidlertid ikke svare på om han støtter en varaordfører fra Fremskrittspartiet.

Eiendomsskatten sentral

Spørsmålet om den upopulære eiendomsskatten blir sentralt i forhandlingenen mellom partiene de kommende dagene. Paus vil ikke samarbeide med Fremskrittspartiet om de ikke gir et konkret svar på hvilke konsekvenser fjerningen av eiendomsskatten vil få.

- De har lovt vil fjerne eiendomsskatten - det vil si en halv milliard kroner. De må legge fram hvilke konsekvenser det vil få før vi vil samarbeide. De kan ikke bare si at de skal klare det på en eller annen måte. Det er ikke godt nok for oss, altså.

Det er ikke noe alternativ for Fremskrittspartiet å droppe løftet om å fjerne eiendomsskatten for å sikre seg ordførerstolen.

- Det er ikke aktuelt å gi etter i eiendomsskatten for å få ordførerstolen. Det ville være å lure velgerne, sier ordførerkandidat for Fremskrittspartiet Eva Kristin Andersen. 

Strid om bompenger

To saker har markert seg sterkt i valgkampen i Fredrikstad. Den ene saken er spørsmålet om veiløsningene i byen og om oppgradering av veinettet skal finansieres med bompenger eller ikke.

Fremskrittspartiet og Høyre har markert seg ved at de vil fjerne eiendomsskatten så raskt som mulig, mens venstresiden har gått til valg på å beholde skatten, eller redusere den gradvis.

Når det gjelder bompenger så har kommunestyret vedtatt bompengering rundt Fredrikstad, mens Fremskrittspartiet har lovet at det ikke vil bli aktuelt med bompenger hvis de kommer til makten.

Etter valget i 2003:

 

Fylkesordfører Ole Haabeth
Foto: Birger Kjølberg / NRK

 

Ordfører Ole Haabeth (Ap)

Varaordfører Kari Agerup (Ap) -Varaordfører fra 11.05.07

Det er 53 representanter i kommunestyret

Ap – 18

Frp – 10

H – 7

Krf – 3

Sp – 1

SV – 6

V – 1

PP – 2

Bymiljølista – 2

Onsøylista - 3