NRK Meny
Normal

Her havner vogntog fort utenfor veien

Flere veier i Østfold har smale veiskuldre. Norges Lastebileierforbund mener det fører til farlige arbeidsforhold og går ut over trafikksikkerheten.

Vogntog av veien

Norges Lastebileierforbund mener de smale veiskuldrene kan bidra til at det skjer ulykker. Her fra en utforkjøring på fylkesvei 110 i Borge i Fredrikstad.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

– Veiskuldrene er generelt meget dårlige. Så fort du er utenom E6 er veiskuldrene et problem over hele fylket, mener fylkesleder Erik Graarud i Norges Lastebileierforbund.

– Dere har opplevd at deres biler har kommet ut av veien på grunn av det?

Smale veiskuldre

Et vogntog kjørte av veien ved Borge kirke for et års tid siden.

Foto: NRK

– Det har vi. På fylkesvei 110 ved Borge kirke i Fredrikstad var det en bil for drøyt et år siden som gikk av veien og ble liggende på siden. Den møtte en bil som lå litt langt inne i veien. Føreren la seg så langt ut han kunne for å unngå den. Da var det ikke bæring igjen så fort den var utenfor asfaltkanten, forklarer Graarud.

Smal skulder på E18

Ulykkesbil Askim

En ung mann ble påkjørt på E18 i forrige uke da bilen hans hadde gått tom for bensin.

Foto: Freddie Larsen / NRK

Forrige uke mistet en mann i 20-årene livet på E18 i Askim. Han stod og fylte bensin på bilen som stod delvis ute i veibanen. Det er svært smale skuldre på europaveien på det stedet ulykken skjedde.

– Det er forferdelig trist med den dødsulykken på E18. Der skulle vi ønske at vi hadde en mye større veiskulder, men nå var det dessverre ikke sånn, sier fylkesleder i Trygg Trafikk, Pål Gunnar Mathisen.

Ulykken på E18 er ikke ferdig etterforsket. Ifølge Statens vegvesen er veistrekningen der bygget etter gamle standarder med smalere veiskuldre enn det skal være i dag.

Pål Gunnar Mathisen sier på generelt grunnlag at smale veiskuldre kan være medvirkende årsak ved ulykker:

– Men det er vanskelig å konkludere. Det er det ikke opp til meg å gjøre. Men det er muligheter for at en smal veiskulder kan bidra til en ulykke, mener Mathisen.

Ønsker bredere veiskuldre

oar Midtbø Jensen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen

Roar Midtbø Jensen medgir at det hadde vært ønskelig med bredere veiskuldre.

Foto: Birger Kjøberg / NRK

Direktør i Statens vegvesen i Østfold, Roar Midtbø Jensen, skulle gjerne ønsket seg bredere veiskuldre flere steder i Østfold, men her handler det om prioriteringer.

– Nå vil vi neppe noen gang komme i den situasjon at vi kan bygge skuldre som er så brede at man kan få kjøretøy helt ut av veien. Men det er klart ønskelig at vi får bredere veiskuldre på en del av veistrekningene våre, spesielt på de veiene med mye trafikk, sier Midtbø Jensen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Prøvde å smugle butikkinnredning

    En estlender ble i går ettermiddag stanset med 17 kolli med butikkinnredning på vei inn i landet over Ørje. Innredningen skulle videre til et firma, opplyser sekssjonssjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted til NRK. Varene er deponert, slik at firmaet kan hente de senere hvis det blir klart at de har handlet i god tro. Sjåføren må betale et forelegg på 25.000 kroner, opplyser politiet til Smaalenenes Avis.

  • Dømt for seksuell omgang med barn

    En mann fra Buskerud er i Halden tingrett dømt til 14 års forvaring, for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige. Mannen brukte sosiale medier til å komme i kontakt med unge jenter, og manipulerte flere av dem for å skaffe seg seksualiserte bilder og seksuell kontakt. Han ble frikjent for syv tiltaltepunkter, som handler om vold og trusler. Advokaten hans, Knut Angrim Øvergaard, sier straffeutmålingen vil bli anket.