NRK Meny
Normal

Slo kona - hun ble for «norsk»

Mannen fra Makedonia terroriserte kona i nesten et år. Nå er han dømt til fengsel i 8 måneder for grov vold.

Heggen og Frøland tingrett

31-åringen sa i Heggen og Frøland tingrett at han flere ganger hadde truet kona med juling dersom hun prøvde å bli 'norsk'.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

I juni i fjor slo 31-åringen sin kone i ansiktet med knyttet neve og dro henne deretter etter håret. Hun besvimte og kastet opp blod, og en hjørnetann i overkjeven sprakk.

Ikke den kona han var blitt lovet

Da politiet kom til stedet, forklarte mannen at han ofte kranglet med kona fordi hun ikke ville innrette seg etter hva han sa.

Han forklarte at hun ikke var den kona han var blitt lovet og sa at han ønsket hjelp fra politiet med å få sendt henne hjem til Makedonia.

Kvinnen flyttet senere inn på krisesenteret i Indre Østfold. En fagperson derfra uttalte i retten senere at kvinnens psykiske tilstand ved ankomst var noe av det verste hun hadde bevitnet.

Bakgrunnen for det var at voldsepisoden i juni slett ikke var unik. Mannen hadde nemlig terrorisert kona med grov vold og drapstrusler siden høsten 2008.

Truet med å legge kona i fryseboksen

Han skal blant annet ha slått henne flere ganger med knyttet neve i hodet og i mage- og ryggregionen. Flere ganger ble hun slått så hardt at hun besvimte.

Han skal også ha truet med å partere henne og legge henne i fryseboksen.

Andre ganger skal han ha sagt at hun skulle bli sendt hjem til Makedonia hvor han kjente folk som kunne ta livet av henne.

Mannen sa i Heggen og Frøland tingrett at en kone alltid skal adlyde sin mann og sine svigerforeldre og at selv om han skriker til henne, skal hun ikke skrike tilbake, noe hun likevel ofte gjorde.

Skulle få juling om hun ble for «norsk»

Han sa videre i retten at han ved flere anledninger har advart henne om at hvis hun ikke innretter seg etter ham og dermed forsøker å bli «norsk», skulle hun få «ett hundre prosent juling».

Paret ble gift i 2007 i Makedonia. Mannen var da bosatt i Norge. Kvinnen kom først til Norge i juli 2008. Hun flyttet da inn sammen med mannen og hans foreldre.

I begynnelsen skal forholdet ha fungert bra, men det varte ikke lenge før det ble mer turbulent, fordi, som mannen forklarte i retten, hun ikke var lydig nok og fordi hun ønsket å bli «norsk».

Fikk ikke ta seg jobb eller gå på skole

Kvinnen forklarte selv i retten at hun ønsket å finne seg en jobb eller eventuelt begynne på skole i Norge, men at hun ble nektet å gjøre dette av mannen og hans familie.

De mente hun hadde mer enn nok av oppgaver å ta seg av i hjemmet.

Mannen er dømt til fengsel i 8 måneder. Han må også betale kvinnen 60.000 kroner i oppreisning.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Lekasje i Råde


    Nødetatene er på Åkebergmosen industriområde i Råde, etter melding om at det lekker fra to tanker med flytende kjemiske stoffer. Det er etter det Alarmsentral Øst melder ikke noen fare for omgivelsene på grunn av lekkasjen.

  • Må reparere skader på veier

    Mye av veivedlikeholdet i fylket i sommer vil dreie seg om å reparere skadene fra en tøff vinter. Det sier Arne Bjørklund, som leder driftsseksjonen i veiavdelingen til Statens vegvesen i Østfold. Asfalteringen er nå i gang flere steder i Østfold, og Bjørklund ber bilister vise hensyn