NRK Meny
Normal

Svindlet til seg 233.000, slipper fengsel

Ved å levere attest på at hun arbeidet hos ektemannen, klarte en kvinne å svindle til seg sykepenger på samlet 233.000 kroner. Begge slipper å sone i fengsel, fordi det tok lang tid før saken kom opp for retten.

Nav
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Våren 2009 ble kvinnen sykmeldt av legen sin. Etter noen måneder leverte hun søknad om sykepenger, og hun leverte en attest som tilsa at hun hadde arbeidet i 100 prosent stilling i mannens enkeltmannsforetak, at hun hadde hatt slikt arbeid siden sommeren 2008 og at lønnen hadde vært opp mot 20.000 kroner måneden.

Ikke rett til sykepenger

For å ha rett på sykepenger må man ha pensjonsgivende inntekt , og den er sporbar. Mannen forklarte i retten at han hadde betalt ektefellen kontant, ettersom alle offentlige papirer ikke var i orden på denne tiden.

Fredrikstad tingrett

Fredrikstad tingrett var ikke i tvil om at kvinnen hadde fått sykepenger hun ikke hadde rett til.

Foto: Stephan Reis / NRK

Fredrikstad tingrett fant bevis for at kvinnen ikke hadde arbeidet mer enn tre måneder hos mannen, og at det timetallet hun hadde arbeidet ikke utgjorde noen full stilling. Retten konstaterer at den inntekten hun hadde hatt hos mannen, ikke er innberettet, ikke oppgitt i selvangivelse og det er ikke trukket skatt av inntekten.

Tingretten er ikke i tvil om at kvinnen har fått utbetalt sykepenger hun ikke hadde rett på.

I retten forklarte kvinnen at hun trodde hun hadde rett til sykepenger, og hun erkjente ikke straffskyld.

Mannen erkjente heller ikke skyld. Han hevder at han bare hadde signert på skjemaet kvinnen hadde fyllt ut, og at han ikke visste at det dannet grunnlaget for sykepenger.

Retten trodde ikke noe på forklaringen til mannen, ettersom han drev forretning og var i kontakt med regnskapsførere.

Lang saksbehandling, betinget fengsel

Påtalemyndigheten la ned påstand om fengsel i 120 dager for begge, men at en del av straffen kunne bli gjort betinget.

Retten konstaterer at det dreier seg om et stort beløp og at bedrageriet foregikk over en periode på et års tid.

Fredrikstad tingrett har likevel kommet fram til at begge kan slippe unna med en betinget dom på 120 dager, og det har sammenheng med lang saksbehandlingstid.

De tiltalte ble avhørt av politiet høsten 2012. Så henla politiet saken, en henleggelse som ble påklaget av NAV. Statsadvokaten omgjorde henleggelsen, og tiltale ble tatt ut en stund etter dette.

Det tok nærmere fire år fra siste sykepengeutbetaling fant sted til saken kom for retten, og dette kan ikke lastes de tiltalte.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Byggefirma i Moss konkurs

    Det er åpnet konkurs i byggefirmaet Armering og Bygg Moss as med 22 ansatte. Det var kemneren i Moss som begjærte konkursen fordi selskapet skyldte 2,2 millioner kroner i arbeidsgiveravgift, skriver Moss Avis.

  • Ruset bilførere stanset i Moss

    UP stanset en bil i Moss sentrum rett over midnatt, fordi politiet mistenkte kjøring i rus. En mann i 20-årene er anmeldt og har fått førerkortet beslaglagt. I tillegg ble to passasjerer anmeldt for bruk og besittelse av narkotika, melder politiet på Twitter.