Hopp til innhold

– Det begynte med at jeg fant en død rotte på plenen

Et hull i bakken ble begynnelsen på uker med søvnløse netter for en mann fra Fredrikstad. Nå kryper det rotter i husveggene hans.

Rottehull i bakken

Her har rottene gravd et hull i bakken og kommet seg inn i varmen.

Foto: Privat

Han syns han hører rare lyder rundt om i huset. Skraping og krafsing i veggene. Det er som om noen tasser rundt i andre etasje, enda han er alene hjemme.

Fremmede gjester har tatt seg inn i huset hans i Fredrikstad og lever livets glade dager, mens han selv ligger våken om natta.

– Det begynte med at jeg fant en død rotte på plenen. Den lå på ryggen med bena i været, forteller mannen til NRK.no.

– Det er skikkelig ekkelt, rett og slett

I likhet med oss mennesker, vil rotter og mus inn i varmen når temperaturen faller. NRK.no har vært i kontakt med flere privatpersoner som har fått ubudne gjester inn i huset.

Ingen av dem har spesielt lyst til å snakke om det i media, men Fredrikstadmannen lar oss fortelle historien hans så lenge han får være anonym.

Hjemme hos han har rottene gravd flere hull som leder inn i huset. De har bygget reir i vegger og tak.

– Det er skikkelig ekkelt, rett og slett, sier mannen, som nå får hjelp til å bli kvitt inntrengerne.

Skadedyrfolkene setter ut giftstasjoner og sprøyter kjemikalier inn i hullene som rottene har gravd. Selv tetter han alle åpninger rundt huset og legger metallnetting over.
– Etter hvert risikerer vi å måtte bryte opp tak, vegger og gulv hjemme, forteller mannen, som naturlig nok opplever situasjonen som veldig ubehagelig.

Det begynte med at jeg fant en død rotte på plenen. Den lå på ryggen med bena i været.

Fredrikstadmann

På jobb med skadedyrene

Petter Hansen, daglig leder i «Østlandske skadedyrkontroll», står i kjellertrappen på en hytte og lyser ned i mørket med en lommelykt.

Innsiden av en åtestasjon

Slik ser innsiden av en åtestasjon ut. De blå firkantene inneholder gift.

Foto: Nina Marie Askim / NRK

Hytta har lenge vært et foretrukket hi for musene når kulda kommer snikende. Hansen er der for å legge ut nye åtestasjoner. Sorte bokser som inneholder små firkanter med gift.

– De spiser giften og tror det er mat. De bygger gjerne reir i boksen, og drar med seg alt mulig de kan få tak i inn dit, forteller Hansen.

– Se her ja, en død stakkar, sier han og holder frem restene av en liten mus. Boksen han nettopp har åpnet er full av bark, mose, gress og steiner.

Fornyer åtestasjon

Petter Hansen har vært i skadedyrbransjen i over tjue år. Her fornyer han en åtestasjon på en hytte.

Foto: Nina Marie Askim / NRK

Hansen er raskt ute med å avlive ethvert håp journalisten har om å fange en levende mus på kamera.

– Det er veldig sjelden jeg ser levende rotter eller mus. I så fall er det bare i korte glimt. Du hører lyden av dem og ser sporene etter dem, men de stiller seg ikke akkurat opp og poserer, sier Hansen.

Han smiler av tanken på at han skulle vasse i sprell levende rotter og mus på jobben.

(Teksten fortsetter under bildet)

Død mus i åtestasjon

Denne musa har forsøkt å bygge rede i en åtestasjon med gift.

Foto: Nina Marie Askim / NRK

– Rotter er avhengige av mennesker

Ifølge Folkehelseinstituttet er rotter og mus skye dyr, som trives i mørke kriker og kroker. De er stort sett aktive på natten.

De fleste forbinder utvilsomt rotter og mus med smitte og sykdom, syns de er ekle og vil unngå dem for enhver pris. Historisk sett har rottene et dårlig rykte, de fikk blant annet skylda for å ha spredd Svartedauden på 1300-tallet.

En hvit variant av brunrotta har imidlertid hatt en positiv betydning for menneskene. Den blir brukt som forskningsdyr, blant annet innen medisin.

– Rotter er faktisk et hundre prosent avhengige av oss mennesker for å overleve. Vi bygger hus til dem og sørger for mat og varme til dem, påpeker skadedyrkontrollør Hansen.

– Det er jo ironisk å tenke på at vi holder dem i live, samtidig som ...

– Samtidig som vi er så bestemte på å bli kvitt dem? Ja, det kan du si, sier Hansen.

Rotte kuttet strømmen

Her har en rotte gnagd på isolasjonen rundt kobberledninger. Illustrasjonsfoto.

Foto: Hafslund

Etter tjue år i skadedyrbransjen kan han imidlertid skrive under på at både rotter og mus kan forårsake mye mer skade enn størrelsen deres tilsier.

– De er altetende. De tygger på absolutt alt, inkludert isolasjon rundt kobberledninger. Der har du en skikkelig brannfelle, sier han og rister på hodet.

– Det kan virke som om rotter er verst å få i hus?

Ja, det kan kanskje stemme, men får du en av delene inn i huset har du uansett et problem, svarer Hansen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det ble kaldere og kaldere i huset

Informasjonssjef i Gjensidige, Biørn Arnesen, kan by på en skrekkhistorie om rotter som har herjet i et bolighus.

En mann fattet mistanke da han merket at det ble kaldere og kaldere å oppholde seg hjemme.

Huset var kledd med plater på utsiden. Etter hvert viste deg seg at en hel haug med rotter hadde spist opp alt som var av isolasjon mellom platene og selve bygningen.

– De hadde bygd reir overalt og det var fullt av dritt og møkk der. Skadene kostet godt over en million kroner å dekke, forteller Arnesen til NRK.no.

Det viste seg at en hel haug med rotter hadde spist opp alt som var av isolasjon mellom platene og selve bygningen.

Biørn Arnesen, informasjonssjef i Gjensidige

Skaffet seg «maximum-beskyttelse»

Slike historier er avskrekkende for de fleste. Freddy Agnalt driver med korndyrking på gården sin i Fredrikstad, og må gjøre sitt for å hindre at uvedkommende gjester fråtser i godene.

Freddy Agnalt

Freddy Agnalt driver gård i Fredrikstad, og må være oppmerksom på rotter og mus på denne tiden av året.

Foto: Nina Marie Askim / NRK

Han sier at bolighuset hans er «potte tett», men på låven er det vanskelig å unngå en og annen inntrenger. Nå som høsten er her har Agnalt satt ut åtestasjoner flere steder på gården.

– Det hender jeg plukker opp en død mus eller rotte, men jeg har ikke sett noen levende på et par år. Det gjelder å være påpasselig og holde det i sjakk, hvis ikke kan det ta helt overhånd, sier Agnalt til NRK.no.

For sikkerhets skyld har han og familien skaffet seg en ypperlig rotte- og musejeger: katten Maximus. Han blir stadig observert med et nytt «trofé» ute på gårdsplassen.

– Max er veldig god å ha. Det er ikke bare det at han tar rotter og mus, jeg tror han skremmer dem vekk fra gården også, sier Agnalt fornøyd.

(Teksten fortsetter under bildet)

Maximus

Jegeren Maximus hviler ut før neste slag.

Foto: Nina Marie Askim / NRK

Høy lyd tiltrakk seg rotter og mus

Ifølge Terje Stangstad, skadedyrbekjemper i firmaet Rentokil, finnes det mer kreative måter å bekjempe gnagerne på enn å holde katt. Etter hans mening er de fleste helt unyttige.

For en tid tilbake var Stangstad med på en test av høyfrekventlyd-apparater som selges på nett og i enkelte butikker. Den høye lyden skal skremme vekk gnagerne. Isteden viste det seg at den tiltrakk seg både mus og rotter i fleng.

– Sånne løsninger med lyd og lys og så videre er helt ubrukelige, sier Stangstad til NRK.no.

Han mener det beste man kan gjøre er å sikre området utenfor huset sitt, slik at gnagerne ikke blir fristet til å ta seg inn.

  • DENNE TASSEN KAN TRIKSENE FOR Å UNNGÅ OG GÅ I FELLA:
    Trailer for publikumstips til NRK Østfold.

– En feit rotte satt og stirret på meg

Skadekontrollør Petter Hansen har akkurat sikret enda et hus mot et nytt «rotteangrep». Han legger kassa med gift og åtestasjoner tilbake i bilen. Bilen er grå, med sorte tegninger av biller og rotter som kravler over panseret.

– Jeg liker jobben min. Den gjør at jeg kommer meg ut og slipper å sitte inne hele dagen. Det er mye forskjellig en kommer ut for, sier Hansen.

Yrket som skadedyrbekjemper har utvilsomt gitt han noen gode historier. Som den gangen en kunde ville ha han til å fjerne en plagsom rotte fra et loft. Det viste seg at rotta var svart og hvit og tam som en pusekatt.

– Den hadde nok kommet om jeg hadde satt meg ned og lokket på den. Det virket som den hadde rømt fra buret sitt og forvillet seg inn i et annet hus, minnes Hansen.

Jeg liker jobben min. Jeg kommer meg ut og slipper å sitte inne hele dagen. Det er mye forskjellig en kommer ut for.

Skadedyrbekjemper Petter Hansen

– Hva er det ekleste du har vært ute for på jobb?

– Et sted hadde rottene funnet veien til kjøkkenet og kravlet rundt i skuffer og skap. Jeg åpnet en skuff og der satt det en feit rotte og stirret opp på meg, forteller Hansen.

– Det er det aller verste?

– Det har hendt at vi har måttet ta frem garn for å forsøke å fange rotter som har forvillet seg ned på gulvet. Men det er så sjeldent at det ikke er noe særlig å bry seg om, svarer Hansen og smiler lurt.