Hopp til innhold

Slik unngår du mobilbetalingsfellene

Flere hundre tusen nordmenn bruker apper for sende penger til hverandre. Men pass deg for fellene.

Linette Heiberg

Linette Heiberg er regiondirektør i Forbrukerrådet i Østfold, Follo, Asker og Bærum. Her avbilda med betalingsappen Vipps på lånt mobil.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Hvis du gir andre tilgang på koder og passord, så er det ditt eget ansvar, sier Linette Heiberg, regiondirektør i Forbrukerrådet i Østfold, Follo, Asker og Bærum.

Se listen med tips nederst i saken!

I løpet av sekunder har du sendt penger til venner og familie med bankenes betalingsapper. Da er det viktig å vite hva du må gjøre hvis det går galt.

– Kartlegger livet ditt

Betalingsappen Mcash

Mcash fra BN Bank er en av betalingsappene som nordmenn bruker for å sende penger til hverandre.

Pål André Czwartek

Pål André Czwartek er banksjef i Danske Bank i Fredrikstad. Han mener det er trygt å bruke betalingsappene.

Foto: Privat
Betalingsappen MobilePay

Mobilepay er betalingappen fra Danske Bank.

Flere banker her i landet tilbyr nå egne apper for betaling. De tre største tilbyderne av betalingsapper er DNB med Vipps, MobilePay fra Danske Bank og BN Banks samarbeidspartner mCash, og det er spådd at 2015 er året hvor dette kommer til å ta fullstendig av.

Ifølge DNB har 800.000 nordmenn lasta ned deres app Vipps. Godt over 600.000 har også tatt den i bruk. Og det kan være fort gjort å legge inn feil mottaker, eller å legge inn feil kontonummer på seg selv.

– I de tilfellene som Forbrukerrådet har kjennskap til, så har bankene ordna opp, sier Heiberg.

Hvis du blir kort-svindla så ligger ansvaret hos banken. Med mindre du har tabba deg ut sjøl og for eksempel oppbevart PIN-koden sammen med kortet.

– Hvis du gir andre tilgang på koder og passord, så er det ditt ansvar. Men hvis du blir hacka, så regner vi med at bankene tar ansvar og ordner opp også med de nye betalingsløsningene. I tillegg gjelder ikke de samme reglene for utenlandske som for norske aktører. De utenlandske tjenestene er ikke underlagt Finanstilsynet, sier Heiberg.

– Ingen fare

Hun forklarer at pengestrømmen i appene er sporbar, så det er vanligvis mulig å finne ut hvem som har fått penga, men pass på det som står med liten skrift i avtalen.

– Vi legger igjen så mye informasjon på telefonen, at hvis du har sagt «OK» på at de kan spare og lagre og videreselge opplysningene dine, så kan man kartlegge nærmest hele livet ditt, sier Heiberg.

Pål André Czwartek, banksjef i Danske Bank i Fredrikstad sier det er trygt å bruke appene.

– Vi ser på transaksjoner på MobilePay på akkurat samme måte som en vanlig kortbetaling. Alle betalinger logges i Danske Banks system og overvåkes som alle andre overførsler. Det betyr at vi kan sperre MobilePay-profiler, hvis vi ser mistenkelige overføringer, sier Czwartek

Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB, sier det er det samme om det er Vipps eller bankkortet ditt som blir misbrukt.

– Banken er ansvarlig for transaksjoner som kunden ikke har autorisert. En Vipps-betaling anses autorisert av kunden når appen åpnes med kode og betalingen deretter bekreftes, skriver Westerweld.

Dette må du vite:

Men det er likevel noen ting du må merke deg.

  • Les det med liten skrift. Pass på at du ikke godtar at tjenestetilbyderen kan videreselge opplysningene dine.
  • Utenlandske tilbydere er ikke nødvendigvis underlagt Finanstilsynets regler.
  • Pass på koden til mobilen og appen like godt som du passer på PIN-koden til kortet. En betaling anses av banken som autorisert hvis appen er åpnet med koden din.
  • Verken Forbrukerrådet, Finansklagenemnda eller Finanstilsynet har hatt saker på mobilbetalingsappene oppe i rettssystemet, så det finnes ikke rettspraksis på hvem som tar ansvaret hvis penger kommer på avveie.