NRK Meny
Normal

Slik tilbereder mesterkokken makrellen

Nå har den feite og fine makrellen kommet. Kokken Bård Greni deler sine beste makrelltips.

Makrell laget av kokken Bård Greni

La deg friste av kokken Bård Grenis makrell. Denne er med karamellisert løk og bakt hvitløk.

Foto: Bård Greni

Mange venter på at makrellen skal komme, og nå kan den endelig fås i butikkene.

Men hvordan tilbereder du makrellen? I en panne over et bål eller stappet full av godsaker med folie rundt i en ovn?

Lever og rogn

Kokken Bård Greni

Kokken Bård Greni deler sine makrelltips.

Foto: Hilde Erlingsen / NKR

Det finnes også andre metoder, sier Bård Greni, som er kokk på Urban Foods i Fredrikstad. Han foreslår makrell med karamellisert løk, salat og bakt hvitløk eller med løpstikkesmør, pestopoteter, bakte tomater og litt revet parmesan.

Greni er blant annet kjent for å bruke økologisk og kortreist mat, og lagde mat til tusenvis av tilskuere, utøvere og kongefamilien under Holmenkollen Skifestival i mars.

Nå har han med seg en stor og feit makrell som han er klar til å filetere.

– Først tar vi ut innvollene. Det er et lite hull her der avføringen kommer ut. Da kan man ta kniven inn, og så skjærer jeg mot meg for da ødelegger jeg ikke innmaten. Leveren er veldig god og rogna kan man også bruke. Så drar jeg det lett ut.

Rogna kan man for eksempel legge i salt og eddik, og så kan man bruke den som garnityr på salater og oppå fisken.

Makrell laget av Bård Greni

Det finnes mange måter makrellen kan tilberedes på.

Foto: Bård Greni

– Bruk godt med smør

Etter at innvoller, hode og hale er fjernet og fisken er delt opp, er det på tide å steke fisken.

Bård Greni steker makrell

Greni steker makrellen i to-tre minutter på hver siden.

Foto: NRK

– Ha alltid godt med smør i panna når du skal steke makrell. Filetene er delt i to og snittet. Når jeg legger skinnsiden ned i panna krøller ikke skinnet seg. Da får jeg et sprøtt og fint skinn.

– Den bør ligge i to-tre minutter per side. Det er viktig å presse den for å få en flat og fin hinne. Samtidig må ikke panna blir for varm så det brenner seg.

  • Ble du fristet av Grenis makrell? Hele oppskriften finner du i faktaboksen under!

Det er fortsatt tidlig, men allerede drar fiskerne ved Fjordfisk i Utgårdskilen inn 400 kg makrell om dagen.

– Det er denne tidlige, nyinnkomne makrellen som er kremen, sier Kurt Allan Hansen, daglig leder ved Fjordfisk i Utgårdskilen på Hvaler.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Politiet advarer om glatte veier

    Laster Twitter-innhold