NRK Meny
Normal

Slik takler du den irriterende kollegaen

Julebord, alkohol og den irriterende kollegaen. Oppskriften på katastrofe? Psykologen gir deg to enkle råd til hvordan du skal håndtere de du ikke liker.

Julemat

ILLUSTRASJON: Å takle irriterende mennesker i høytiden kan være vanskelig.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Julebordsesongen er for fullt i gang. Sammenkomster med familie, venner og kolleger blir arrangert i rekordfart frem mot jul. Men hvordan skal man egentlig håndtere den irriterende kollegaen som du nå blir nødt til å omgås i festlige lag på fritiden? Og det med alkohol pumpende i blodårene.

Først og fremst bør man være klar over at det er greit å ikke like alle.

Peder Kjøs

GIR RÅD: Psykolog Peder Kjøs gir enkle tips til hvordan man skal håndtere de man ikke liker.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Det er helt vanlig å ikke komme overens med alle. Det er ikke merkelig i det hele tatt, forklarer psykolog Peder Kjøs til NRK.

Psykologen understreker at man ikke trenger å ha dårlig samvittighet om det er noen man ikke liker så godt. Man skal likevel ikke tenke at det er den andre personens feil.

– Det er ikke konstruktivt å tenke at det er hos den andre personen problemet ligger. Man må prøve så godt man kan å tenke at den andre også er en person og et menneske.

Er du problemet?

Istedenfor å bare se på den andre, bør man ta en titt i speilet.

– Det kan være en selv som har en greie. Hvis man tenker at en selv bare er helt super og at alle andre er et problem, da er det sannsynlig at du selv er en de andre ikke liker, sier Kjøs.

To enkle tips

Psykologen mener man bør ta noen forholdsregler før man drar på julebord og begynner å drikke.

Unngå vedkommende så godt du kan.

– Hold deg unna den du ikke liker så godt du kan. Unngå konflikt og ikke ta problemene på julebordet.

Ikke drikk for mye.

– Når man skal håndtere en person eller en situasjon som er vanskelig må man konsentrere seg. Du må ha selvkontroll, den blir begrenset når du drikker, avslutter psykologen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold 22:55

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.
  • Ba sint mann om å gå

    Politiet har bortvist en sint mann i en butikk på Brødløs i Halden. Mannen var ikke ønsket der etter tidligere hendelser.