NRK Meny
Normal

Slik stopper du kataloghaiene

Thor Martin Bjerke i bransjeorganisasjonen Virke har rådene bedrifter trenger for å verne seg mot fakturasvindlerne.

Thor Martin Bjerke

TUNG KRIMINALITET: Kataloghaiene er sentrert rundt Malmö og Stockholm, de hiver seg raskt rundt når et av firmaene deres blir avslørt, og de er knyttet til tunge kriminelle miljøer, sier Thor Martin Bjerke.

Foto: Virke

Mandag fortalte NRK Østfold om hvordan Elin Kolstad i Sarpsborg-firmaet ProsjektForum AS trolig fikk stanset et forsøk på å svindle dem for nesten hundre tusen kroner for en markedsføringstjeneste de aldri hadde avtalt.

Kontakt uten kontakt

Firmaet FinnDinBedrift oppga telefonnummeret 2396 1074, og e-post-adressen info@finndinbedrift.no som kontaktmuligheter. De har ikke svart på våre henvendelser på e-post, og i gjentatte oppringinger siden forrige torsdag har NRK kommet fram til et sentralbord, som har svart unnvikende på spørsmål om noen i selskapet er tilgjengelige.

Sist NRK ringte, svarte en engelskspråklig automat at det ikke oppnås kontakt med noen på nummeret.

Kjente metoder

Alt dette er godt kjent for Thor Martin Bjerke, som er spesialrådgiver for sikkerhet i bransjeorganisasjonen Virke. Bjerke har jobbet med slike svindelproblemer siden 90-tallet.

Les mer om saken under Bjerkes råd.

Thor Martin Bjerkes råd for å skjerme seg mot kataloghaier

Ha gode rutiner for innkjøp, og avtal hvem som kan gjøre avtaler på vegne av firmaet. Det må ikke være slik at hvem som helst kan skrive under på noe, og dermed binde firmaet.

Ha en plan for profilering. For mange er for ivrige etter å markedsføre seg, mener Bjerke.

Spør deg selv: Har jeg hørt om dette nettstedet før? Har du ikke det, hvorfor skulle noen andre ha hørt om denne katalogen?

Sjekk nettsidens beskrivelse av firmaet. Fins det der et organisasjonsnummer eller et firmanavn der? Hvis ikke, ligg unna.

Sjekk firmaets telefonnummer. Er det et firma som lever av å selge markedsføringstjenester, så vil det være oppført i vanlige kataloger. Er de ikke det, er det ingen grunn til å tro at dette er seriøst.

Sjekk hvor reklameoppslagene på nettsiden er hentet fra. Mange seriøse aktører tegner avtaler direkte med firmaene som reklamerer. Andre kan bruke tredjeparts reklamesystemer, og de er veldig lett å kopiere inn på hvilken som helst nettside.

Vi vet at det i Malmö har vært drap i miljøet på grunn av intern kniving i markedet. Og det sitter tre svenske personer arrestert i Pattaya for drap på en konkurrent i forbindelse med tysting til politiet.

Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver Virke

– Telefonnummerserien er kjent. Også at de ikke oppgir noe organisasjonsnummer, hverken på tilbudet eller nettsiden. Dermed er det så å si umulig for ofrene å finne ut hvem som står bak, etter at de har fått fakturaen.

– Fremgangsmåten er veldig lik de fakturafabrikkene som finnes i Sverige, lokalisert i Stockholm og i Malmö. Hvem av disse miljøene det er vanskelig å si, men jeg antar at det er Stockholmsmiljøet som har denne måten å gjøre det på.

Organisert krim og drap

Miljøene er knyttet til de såkalte 1%-klubbene og andre Bjerke kaller tunge kriminelle organisasjoner.

– De opererer både i Norge og Sverige, har etablert et NUF ( Norskregistrert Utenlandsk Foretak ) i Norge som selger til Sverige, og de har et selskap i Sverige som selger i Norge. Slik kan de suge ut penger fra begge miljøer. Det er stort sett de samme personene, og de bor stort sett i utlandet, forteller Bjerke.

– Vi vet at det i Malmö har vært drap i miljøet på grunn av intern kniving i markedet. Og det sitter tre svenske personer arrestert i Pattaya for drap på en konkurrent i forbindelse med tysting til politiet. De tre er kjente fra det svenske katalogmiljøet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Arbeidsulykke i Sarpsborg

  To personer har blitt eksponert for gass i en arbeidsulykke ved en bedrift i Sarpsborg sentrum. Nødetatene er på vei til stedet og skadeomfanget er foreløpig ukjent, skriver politiet på Twitter.

 • Døde etter drukningsulykke

  En 85 år gammel mann døde av skadene han fikk etter en drukningsulykke i Rygge tirsdag kveld, melder Moss avis.

  Det var vitner som oppdaget at mannen lå livløs i vannet og startet hjerte- og lungeredning.

  Drukningsulykke i Rygge
  Foto: Silje Marie Hove/Moss Avis