Hopp til innhold

Slik skal flyktningene komme raskere ut i jobb

Nå skal det bli lettere for flyktninger å få seg jobb. De skal kunne registrere kompetansen sin via en ny, elektronisk løsning allerede mens de sitter i mottak.

Irakiske asylsøkere

Mars 2015: Bildet er fra ankomstsenteret i Råde og viser kurdiske flyktninger fra Iran og Irak.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er Vox, som er et nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk, som har utviklet løsningen. Gina Lund, direktør i Vox, sier det vil bli kortere vei mellom å være i asylmottak og komme i jobb.

– Det starter med at man kartlegger kunnskapene hos flyktningene. Språkkunnskapene, utdanningen, arbeidserfaringer og annet relevant kompetanse. Vi i Vox, sammen med Utlendingsdirektoratet og IMDi har nå utviklet en digital løsning for å gjøre dette enklere enn det er i dag, sier hun.

Nytt i Europa

De prøver nå ut den nye løsningen på asylmottaket i Råde. Planen er at den skal settes i normal drift fra sommeren 2017.

– Siden det bare har gått noen dager, er det ikke så lett å si noe om erfaringer. Det er som er viktig, er at dette er helt nytt. Så vidt vi vet er det ingen andre i Europa som gjør dette, sier hun.

– Tanken er at når flyktningene har klart å komme til Norge, og brukt digitale hjelpemiddel på fluktveien, har vi tenkt at mange er i stand til å kunne registrere sin egen kompetanse. Det vil spare norsk forvaltning for store ressurser. Flyktningene vil da lettere få brukt den kompetansen som de har.

Skal følges opp av karriereveiledere

– Hvordan vil dere forhindre at det blir oppgitt feilaktig kompetanse?

– Først har man en selvregistrering av kompetansen. Så skal den kompetansen følge flyktningen gjennom møte med norsk forvaltning slik at man skal slippe å gjenta hvilken utdanningsbakgrunn man har og hvilket språk man snakker. Deretter skal dette følges opp av karriereveiledere, forklarer hun.

Det nye verktøyet kan brukes på 13 ulike språk. Ifølge Lund håper Vox i fremtiden å få til et opplæringssystem slik at flyktningene kan fylle på med manglende kompetanse i stedet for å måtte ta en helt ny utdannelse for å oppfylle norske krav.